17 października 2015 r. o godz. 15.00 w gościnnych murach Zamku Gniew

Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania rejon Tczew zaprosiła na spotkanie z okazji 35–lecia NSZZ „Solidarność” i Dnia Edukacji Narodowej. Świętowaliśmy również 25-lecie naszej organizacji. Przewodniczący NSZZ Solidarność P. Piotr Duda rozpoczął oficjalnie uroczystość wystrzałem armatnim.

W tym uroczystym spotkaniu wzięło udział wielu gości. Obecny był panTadeusz Dzwonkowski Starosta Tczewski, wicestarosta Witold Sosnowski,Jolanta Jankwiceprzewodniczącą Rady Powiatu Tczewskiego i jednocześnie dyrektor Przedszkola nr 8 w Tczewie, Grażyna Antczak Członka Zarządu Powiatu Tczewskiego, Ks. Prałat Stanisław Cieniewicza Honorowy członek „Solidarności”, wiceburmistrz Miasta i Gminy Pelplin Dariusz Górski. Kuratorium Oświaty w Gdańsku, Delegaturę w Tczewie reprezentował starszy wizytator p. Zenon Chrześcijański.

Obecni naczelnicy wydziałów edukacji, dyrektorzy i wicedyrektorzy szkół, z którymi współpracujemy na co dzień.

Zaproszenie przyjęli również: przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ Solidarność p. Krzysztof Dośla i p. Wojciech Książek przewodniczącego Sekcji Regionalnej Oświaty i Wychowania w Gdańsku i Bożena Brauerczłonek Prezydium Sekcji i przew. KM w Gdańsku. Pan Tomasz Gryczan reprezentował dział prawny Regionu Gdańskiego a P. Małgorzata Kuźma – Magazyn Solidarność.

Gościli u nas również przewodniczący komisji, z którymi współpracujemy w ramach Rady Oddziału Flekstroniks – Krzysztof Andraszewicz , ZEC – Jerzy Grys, Edmund Trochowski- EATON Tczew wraz z Markiem Nagórskim kierownikiem Oddziału ZR Gdańskiego.

Nie zabrakło pielęgnujących pamięć o Solidarności: Mieczysława Śliwka i Mariana Sarnowskiego – działaczy Solidarności z lat 80-tych.

Naszym gościem była również kol. Barbara Szczepańska Prezes Zarządu ZNP w Tczewie.

Szczególnie ważnym elementem spotkania było wręczenie Medali Komisji Edukacji Narodowej, które otrzymali Grażyna Antczak, Krystyna Suder i Katarzyna Wierzbowska oraz Złotej Odznaki Sekcji Krajowej NSZZ „Solidarność” Oświaty i Wychowania Joannie Gładysz. Srebrne Odznaki przyznano Ingrid Bonnie, Annie Ciskowskiej, Barbarze Grzebińskiej, Teresie Szydlik, Dorocie Czaplewskiej, Jadwidze Jaruszewskiej, Piotrowi Klimkowi, Marii Jasionowskiej, Ewie Majdak, Marzennie Modrzejewskiej, Beacie Owsiak, Teresie Pacholskiej, Lucynie Wiórek. Potem rozpoczęła się biesiada z oprawą artystyczną pod nazwą ”Szabla i Kielich”. Był czas na wspólne rozmowy i świętowanie.