Pokażmy solidarność

Już niedługo będziemy wspominali w kolejną sierpniową rocznicę wydarzenia sprzed 36 lat. Ważne, byśmy znaleźli chwilę, by w tych uroczystościach uczestniczyć, by nie dać sobie zabrać tak drogiej dla nas tradycji.

Jednym z sierpniowych postulatów było domaganie się wolnych od pracy sobót. Tymczasem w niepodległej Polsce od wielu lat „S” prowadzi kampanię na rzecz wolnych niedziel! Jesteśmy jednym z niewielu krajów Unii Europejskiej, w których nie ma żadnych w tym względzie ograniczeń! Dlatego właśnie nasz Związek zbiera podpisy pod obywatelską inicjatywą, która ma ograniczyć niedzielne handlowanie. Podkreślam – ograniczyć, a nie zakazać. Wierzymy, że właśnie teraz jest szansa, że obywatelska inicjatywa zostanie potraktowana przez rządzących poważnie, a nie wrzucona do sejmowej niszczarki. Jest szansa, że nasze podpisy nie pójdą na marne! Ale żeby tak się stało – trzeba je zebrać!

Dlatego zwracam się do członków i sympatyków „S”, aby, mimo okresu urlopowego, włączyć się aktywnie w naszą akcję. Robimy to nie tylko w ramach oczywistej w naszym Związku solidarności z pracownikami wielkich marketów. Robimy to także dla naszych rodzin, dla cywilizowanych stosunków pracy w Polsce. Nie dajmy się też zwieźć propagandzie – nigdzie tam, gdzie ograniczono handel w niedzielę, nie zwalniano z tego powodu pracowników. I tak w naszym kraju obsada porównywalnych sklepów jest niemal o połowę niższa niż w zachodniej Europie.
Mamy czas do końca sierpnia, miesiąca tak dla nas ważnego. Niech nasza akcja będzie też uhonorowaniem i ukłonem dla tych tysięcy ludzi, którzy
36 lat temu podjęli walkę o godność ludzi pracy.

Krzysztof Dośla

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej