Bądź aktywny

„S” nie może być bierna i milczeć wobec tego, co dzieje się w kraju. Wczorajsza Komisja Krajowa omówiła wybory związkowe na szczeblu krajowym i regionalnym, ale także dyskutowała o planowanych działaniach Związku.
Jedną z kwestii, które zajmują Polaków jest to, co odkryła tzw. afera taśmowa, odsłaniając porażający obraz poziomu tzw. elity, ministrów i przedstawicieli instytucji państwa, którzy traktują je jak swoisty łup partyjny, w sposób pogardliwy i cyniczny, a obywateli jako bezmyślne istoty. Przeraża to, że oddaliśmy władzę nad ojczyzną i nad naszym życiem codziennym ludziom o knajackiej mentalności. Ktoś, kto posługuje się takim językiem, jaki usłyszeliśmy z ujawnionych nagrań, nie zasługuje, by stać na czele instytucji państwa. Rządząca koalicja PO-PSL usiłuje nam teraz wmówić, że chociaż ludzie tej władzy sprawiają wrażenie, jakby byli spod budki z piwem, to my mamy być zadowoleni, że nic się nie stało, że jedynym przestępstwem było samo nagranie. A przecież bez tych nagrań pozbawieni bylibyśmy istotnej wiedzy o prawdziwych, a nie głoszonych na pokaz, poglądach wielu prominentnych osób.

Mam jednak nadzieję, że więcej jest tych, dla których taplanie się w rynsztoku i wciąganie w bagno, nie stanowi ideału kariery. W listopadowych wyborach samorządowych pokażmy, że nasza ojczyzna zasługuje na o wiele więcej niż na cynicznych, aroganckich, dbający tylko o prywatny interes, zaspokajany kosztem dobra wspólnego, polityków obecnej koalicji.
„S” zachęca do aktywnego uczestnictwa w wyborach, do głosowania na przedstawicieli, którzy nie będą nas kompromitowali. Związek zwraca się do Was, byście w tych wyborach kandydowali, by na żadnym szczeblu samorządu terytorialnego nie zabrakło przedstawicieli „S”, naszej organizacji, której celem jest dbanie o godność człowieka, o prawo do godnego życia.

Oby był to czas budowania lokalnej ojczyzny, realizującej aspiracje i służącej obywatelom.

Krzysztof Dośla

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej