Magazyn 6 2013

Magazyn Solidarność 6 (czerwiec) 2013

Głównym tematem ostatnich tygodni w Związku jest referendum, w którym liderzy NSZZ „Solidarność” pytają związkowców o formy akcji protestacyjnej wobec antypracowniczej polityki rządu PO-PSL. Ogólnokrajowe wyniki poznamy zapewne pod koniec czerwca. Jednak już dziś można powiedzieć, że referendum uaktywniło wiele organizacji zakładowych. Odbywają się spotkania i dyskusje. Ale to przede wszystkim każdy związkowiec z osobna musi sobie odpowiedzieć na pytanie, w jakiej formie protestu jest skłonny wziąć udział („Solidarność” pyta – związkowcy odpowiadają, str. 5). Wielu z nas musi sobie uświadomić, że skuteczność Związku zależy od aktywności jej członków. I ważne jest, czy w proteście wezmą udział setki tysięcy osób, czy będzie ich tylko kilkaset.

Niestety, maj przyniósł smutne informacje dotyczące sytuacji w Stoczni Gdańsk. Kłopoty kolebki „Solidarności” nie pozostawiają obojętnymi nie tylko związkowców, ale myślę, że także wielu Polaków (Kolebka „Solidarności” znowu walczy, str. 4).

Są także dobre informacje. Dzięki determinacji pracowników Deepwater Container Terminal Gdańsk oraz pracy związkowych rekruterów udało się utworzyć nową organizację związkową (Setka związkowców z DCT, str. 15).

W czerwcowym „Magazynie” publikujemy również dwa teksty dotyczące spraw sądowych. Pierwszy opisuje kolejną rozprawę trwającego od 11 lat procesu przeciwko stoczniowcom, którzy w 2002 roku w Warszawie manifestowali w obronie miejsc pracy (Sądowniczy sitcom przeciwko stoczniowcom, str. 11). Drugi dotyczy wygranej przez pracowników Stoczni Marynarki Wojennej sprawy o bezprawne zwolnienie (Zwolnieni stoczniowcy mieli rację, str. 21).

Małgorzata Kuźma