Magazyn 3 2013

Magazyn Solidarność 3 (marzec) 2013

Pod pretekstem walki z kryzysem koalicja rządząca chce ograniczać prawa pracownicze. Okazuje się, że zamiast upraszczać przepisy i zmniejszać obciążenia należne państwu, politycy postanowili ulżyć przedsiębiorcom, uelastyczniając kodeks pracy. Wystarczy przecież przygotować projekt ustawy, którą posłusznie zaakceptuje parlamentarna maszynka do głosowania i już mamy narzędzie walki z kryzysem. I nieważne, że proponowane zmiany uderzają w pracowników, że nie są zgodne z prawem międzynarodowym, ważne, że pracodawcy coś dostaną, a państwo nie uszczupli środków na wypłaty dla swoich funkcjonariuszy (Zmiany w kodeksie pracy uderzą w pracowników, str. 12).

Jak co miesiąc prezentujemy kolejną organizację związkową z naszego Regionu. Tym razem nasz reporter odwiedził związkowców z Zakładów Porcelany Stołowej „Lubiana” SA, wyróżnionych w konkursie organizowanym przez Zarząd Regionu w kategorii organizacji, które w 2012 roku pozyskały najwięcej członków (O miejsca pracy dbać jak o porcelanę, str. 9). Byliśmy także w Zakładzie Energetyki Cieplnej Tczew sp. z o.o., które jako jedyne przedsiębiorstwo z Pomorza nagrodzone zostało w V edycji konkursu „Pracodawca Przyjazny Pracownikom” (Dobry pracodawca na Pomorzu, str. 6).

Powracamy również do ankiety, którą przeprowadziliśmy wśród uczestników styczniowego spotkania w kinie Neptun. Z odpowiedzi na pytanie Dlaczego należę do „Solidarności”? wyłania się obraz dzisiejszego członka Związku (Rodzina i polisa ubezpieczeniowa w jednym, str. 15).

Małgorzata Kuźma