Magazyn 1 2013

Magazyn Solidarność 1 (styczeń) 2013

Informacją, która zdominowała w mediach drugi dzień nowego roku, była inicjatywa młodzieżówki SLD w Sosnowcu o ustanowienie przez Sejm roku 2013 rokiem Edwarda Gierka, pierwszego sekretarza KC PZPR. Jeśli przypomnimy, że głosami PO i Ruchu Palikota, przy nieobecności posłów SLD i PSL, sejmowa Komisja Kultury odrzuciła wniosek o uznanie przez Sejm obecnego roku rokiem Powstania Styczniowego, to włos się na głowie jeży i ręce opadają. Co się porobiło z obecną klasą polityczną? Czy mamy do czynienia z ignorancją historyczną, czy z cynicznym podejściem do polityki? W każdym razie wynika z tego, że obowiązkiem solidarnościowych środowisk jest ciągłe dbanie o pamięć historyczną o prawdziwym obliczu czasów PRL-u (Korzenie niesprawiedliwości, Grudzień ’70 – Pamiętamy! str.6, Stypendia „Solidarności” w rocznicę Grudnia, Stoczniowcy i młodzież, Rodem z podziemnej „Solidarności” str. 10).
W styczniowym numerze „Magazynu Solidarność” prezentujemy kolejną organizację zakładową naszego Związku, tym razem w Zakładach Farmaceutycznych Polpharma SA. (Solidarność jest dobrem, o które warto zabiegać, str. 10). Podsumowujemy projekt finansowany z funduszy Unii Europejskiej, w którym przeszkolonych zostało 450 osób (Recepta na kryzys, str. 18). Przedstawiamy także pierwszą część debaty zorganizowanej w ramach projektu „ Elementarz Społecznie Odpowiedzialnego Biznesu”, której uczestnicy szukali odpowiedzi na pytanie, czy społeczna odpowiedzialność biznesu to tylko moda czy konieczność? (Jeśli biznes, to odpowiedzialny, str. 8).
Małgorzata Kuźma