Droga do świętości. Kalendarium Jana Pawła II

biblioteka_uniwersytecka

Jan Paweł II w bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego. Rok 1999. Fot. Wojciech Milewski

1920

18 maja – W Wadowicach przychodzi na świat Karol Józef Wojtyła, jako drugi syn Karola Wojtyły (porucznika w Powiatowej Komendzie Uzupełnień) i Emilii z Kaczorowskich, która dorabiała jako szwaczka. Matka młodego Karola zmarła w 1929 r., ojciec w 1942 r.

1938

maj – Karol Wojtyła zdaje z oceną celującą egzamin maturalny. W październiku rozpoczyna studia polonistyczne na Wydziale Filozoficznym Uniwersytetu Jagiellońskiego. W wolnym czasie m.in. kibicuje ukochanemu klubowi piłkarskiemu – Cracovii.

1940

Wojtyła zaczyna pracować fizycznie w zakładach chemicznych Solvay, w kamieniołomie w Zakrzówku, a później w oczyszczalni wody w Borku Fałęckim.

1942

Przyszły papież rozpoczyna studia teologiczne i formację kapłańską na tajnym Metropolitalnym Seminarium Duchownym w Krakowie.

1946

1 listopada – Karol Wojtyła przyjmuje święcenia kapłańskie z rąk kard. Adama Stefana Sapiehy. Dzień później odprawia swoją pierwszą mszę św. w katedrze na Wawelu.

15 listopada – Wojtyła wyjeżdża do Rzymu, gdzie podejmuje studia na Papieskim Uniwersytecie Św. Tomasza z Akwinu. Kończy je w 1948 r. z wyróżnieniem, otrzymując stopień doktora na podstawie rozprawy „Problem wiary u św. Jana od Krzyża”.

1948

Lipiec – Karol Wojtyła zostaje wikariuszem w parafii Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Niegowici. Po roku, w sierpniu 1949 r., zostaje przeniesiony do parafii św. Floriana w Krakowie. Zostaje katechetą młodzieży, która podczas wspólnych wypraw krajoznawczych nazywa go „Wujkiem”.

1958

4 lipca – Wojtyła otrzymuje sakrę biskupią i zostaje mianowany biskupem pomocniczym archidiecezji krakowskiej oraz biskupem tytularnym Ombrii. Konsekracja nowego biskupa następuje 28 września w katedrze na Wawelu.

1962

11 października – Rozpoczyna się Sobór Watykański II (zakończy się w grudniu 1965 r.). Arcybiskup Wojtyła bierze aktywny udział w tym wydarzeniu.

1964

13 stycznia – Karol Wojtyła zostaje mianowany arcybiskupem metropolitą krakowskim. Ingres odbył się w katedrze wawelskiej w dniu 8 marca.

1967

28 czerwca – Papież Paweł VI wręcza abp. Wojtyle w Kaplicy Sykstyńskiej biret kardynalski. Świątynią tytularną nowego „księcia Kościoła” zostaje rzymski kościół św. Cezarego z Afryki.

1978

16 października – Konklawe wybiera kard. Wojtyłę na nowego biskupa Rzymu. Jego kandydatura uzyskuje, według nieoficjalnych informacji, poparcie 103 ze 111 kardynałów. Nowy papież przyjmuje imię Jan Paweł II, w geście pokory i szacunku wobec swoich poprzedników: Jana XXIII, Pawła VI i Jana Pawła I, który swój urząd pełnił zaledwie 33 dni.

22 października – Msza św. inaugurująca pontyfikat Jana Pawła II, pierwszego papieża niebędącego Włochem od blisko pięciu wieków (455 lat) i pierwszego „słowiańskiego papieża”. Jan Paweł II przyjmuje dewizę „Totus Tuus” („Cały Twój”), symbolizującą jego oddanie Maryi.

1979

Styczeń–luty – Pierwsza podróż apostolska Jana Pawła II do Meksyku, na Bahamy i Dominikanę. Ojciec Święty szybko zyskuje przydomek „papież pielgrzym”.

4 marca – Ogłoszenie pierwszej encykliki Jana Pawła II „Redemptor hominis”, poświęconej Chrystusowi jako odkupicielowi człowieka.

2–10 czerwca – I pielgrzymka Jana Pawła II do ojczyzny pod hasłem „Gaude Mater Polonia” („Ciesz się Matko Polsko”). Podczas mszy św. w Warszawie 2 czerwca papież wzywa: „Wołam z całej głębi tego Tysiąclecia, wołam w przeddzień Święta Zesłania, wołam wraz z wami wszystkimi: Niech zstąpi Duch Twój! Niech zstąpi Duch Twój i odnowi oblicze ziemi. Tej ziemi!”.

1981

13 maja – Podczas audiencji generalnej na placu św. Piotra papież zostaje postrzelony w brzuch i rękę przez tureckiego zamachowca Mehmeta Alego Agcę. Zamach miał miejsce w rocznicę pierwszego objawienia Matki Bożej Fatimskiej w 1917 r., dlatego papież swoje ocalenie przypisywał Matce Bożej. W rocznicę zamachu Jan Paweł II udał się z pielgrzymką do Fatimy, gdzie w geście podziękowania i hołdu złożył jako wotum pocisk wystrzelony w jego kierunku. Został on umieszczony w koronie figury Matki Bożej. Śledczym nie udało się udowodnić, że za próbą zabójstwa papieża, poza turecką organizacją terrorystyczną Szare Wilki, stały służby specjalne Bułgarii bądź Związku Sowieckiego.

1999

5–17 czerwca – VII pielgrzymka Jana Pawła do Polski. W jej trakcie 11 czerwca papież składa wizytę w Sejmie RP. Była to pierwsza wizyta głowy Kościoła w parlamencie narodowym.

2000

Papież inicjuje Rok Jubileuszowy, który ma wprowadzić Kościół w Trzecie Tysiąclecie. W marcu Jan Paweł II odbywa jubileuszową pielgrzymkę do Ziemi Świętej.

2002

16–19 sierpnia – VIII i zarazem ostatnia podróż apostolska Jana Pawła II do Polski. Papież poświęca Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w krakowskich Łagiewnikach. Jan Paweł II żegna się z Ojczyzną, nawiedzając grób rodziców na cmentarzu Rakowickim w Krakowie.

2005

Luty – Gwałtownie pogarsza się stan zdrowia papieża, który w ciągu kilku tygodni kilkakrotnie trafia do szpitala, przechodzi grypę i zabieg tracheotomii związany z niewydolnością oddechową.

2 kwietnia – Śmierć Jana Pawła II o godz. 21.37. Kilka godzin wcześniej papież poprosił: „Pozwólcie mi odejść do domu Ojca”. Bezpośrednią przyczyną śmierci był wstrząs septyczny.

8 kwietnia – Uroczystości pogrzebowe. Ciało papieża spoczywa w prostej trumnie z drewna cyprysowego, symbolu nieśmiertelności.

1 maja – beatyfikacja Jana Pawła II.

2 maja – Trumna z ciałem błogosławionego papieża zostaje przeniesiona z podziemi Bazyliki św. Piotra do kaplicy św. Sebastiana. Szybko staje się jednym z głównych celów pielgrzymek wiernych z całego świata.

27 kwietnia – kanonizacja Jana Pawła II.

„Magazyn Solidarność” nr 4/2014