Profilaktyka i recycling

Przeciętny Polak produkuje rocznie ok. 320 kg różnego rodzaju śmieci, z których aż 71 proc. trafia prosto na wysypiska, a tylko 11 proc. jest poddane recyklingowi! Tymczasem już podstawowa segregacja odpadów na mokre i suche umożliwia produkcję z tych pierwszych kompostu i czystej energii z biogazów.

W jeszcze większym stopniu recykling umożliwia selektywna zbiórka odpadów. Plastiki, papier czy szkło można wielokrotnie przetwarzać. Zwłaszcza tworzywa sztuczne, wykorzystywane obecnie w niemal każdej dziedzinie gospodarki, dają nieograniczone możliwości. Przykładowo z 35 zużytych butelek PET (to zapewne miesięczna średnia przeciętnej rodziny) można wyprodukować jedną bluzę z polaru. Z kolei już 59 kg makulatury wystarcza do uratowania jednego drzewa.
Czy śmieci można zanieczyścić? Brzmi to absurdalnie, ale tak. Dlatego należy pamiętać o zasadach sortowania śmieci. Osobno wyrzucamy np. słoiki (szkło) i ich zakrętki (plastik). Z butelek należy zdjąć folię termokurczliwą (PCV), która nie nadaje się do recyklingu. Zużyte farby i detergenty oraz sprzęt RTV i AGD powinniśmy wywieźć bezpośrednio do zakładu utylizacyjnego, który ma obowiązek odebrać od nas te kłopotliwe śmieci bezpłatnie.

Pamiętajmy także, że w sprawie śmieci, podobnie jak w przypadku zdrowia, lepiej przeciwdziałać niż leczyć. Warto zapobiegać niepotrzebnemu wytwarzaniu odpadów. Będąc konsekwentnym, można stosunkowo szybko i łatwo ograniczyć nadprodukcję śmieci w naszym domu lub miejscu pracy. Po pierwsze, kupujmy z głową – tylko to, co potrzebujemy. Po drugie, z umiarem korzystajmy z dostępnych zasobów. Przykładowo większość dokumentów elektronicznych nie wymaga drukowania, aby z nich skorzystać.

Po trzecie, zanim coś wyrzucimy, pomyślmy, czy nie możemy tego wykorzystać w inny sposób. Na pewno każdy z nas nieraz wydrukował coś błędnie i ze złością wyrzucił podartą kartkę do kosza. Tymczasem czyste strony takich wydruków mogą nam doskonale służyć do roboczych notatek. Chociażby o nowych cenach za odbiór śmieci…