Ekonomia i ekologia

Rozmowa z Wojciechem Korytowskim, wiceprzewodniczącym Komisji Oddziałowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Telekomunikacji w Gdańsku, audytorem i certyfikatorem energetycznym, audytorem termowizyjnym

– Termomodernizacja – co oznacza ten termin?

– Najogólniej mówiąc, są to działania zmierzające do obniżenia zużycia energii i zapotrzebowania na nią w danym budynku. Dotyczy to przede wszystkim energii cieplnej, ale także elektrycznej. Termomodernizacja ma na celu m.in. ograniczenie strat energii poprzez docieplenie budynków, modernizację stolarki okiennej i drzwiowej oraz modernizację źródeł energii, np. centralnego ogrzewania i ciepłej wody użytkowej.

– Oszczędność energii cieplnej jest w takich przypadkach oczywista. Ale jak można zaoszczędzić energię elektryczną?

– Jeśli ograniczymy zużycie energii poprzez poprawę efektywności energetycznej i zmniejszenie straty energii, wszystkie jej źródła, także elektryczne, będą mogły pracować krócej. Poza tym w ramach termomodernizacji często wymienia się źródła energii na bardziej zaawansowane technologicznie, które pobierają mniej mocy. Nowoczesne kotły gazowe lub odnawialne źródła energii, jak np. pompy ciepła, wykorzystujące naturalną wysoką temperaturę ziemi, mają bardzo niski stopień energochłonności.

– Jakie zyski przynosi modernizacja?

– W większości przypadków są to duże oszczędności kosztów energii, które stanowią blisko połowę wszystkich kosztów utrzymania danego budynku. To oszczędności rzędu 30-40 proc. Czysty – nomen omen – zysk dla użytkowników lub właścicieli, a jednocześnie dla środowiska, bo o tyle spada również zużycie energii.

– Pan jako audytor energetyczny sprawdza efektywność energetyczną budynków, doradza osobom prywatnym i przedsiębiorstwom jak zoptymalizować korzystanie z energii. Jakie są Pańskie doświadczenia?

– Jest jeszcze wiele do zrobienia. Straty energii w polskim systemie budownictwa, zarówno jednorodzinnym, jak i wielorodzinnym są znaczne, zwłaszcza w kilkudziesięcioletnich blokach z wielkiej płyty. Polityka państwowa w tym zakresie stara się promować proekologiczne zmiany, częściowo refinansując inwestycje proekologiczne, takie jak montaż solarów i fotowoltaiki. Jednak ta dopłata termomodernizacyjna wciąż nie jest na tyle duża, by Polacy masowo zainwestowali w odnawialne źródła energii w swoich domach i przedsiębiorstwach. Ja jednak doradzam każdemu, mieszkańcom domów oraz członkom spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych, aby zainteresowali się tym tematem, zachęcili innych członków bądź władze wspólnoty do takich inwestycji. Warto zaoszczędzić pieniądze i jeszcze mieć poczucie, że dba się o środowisko.

– No właśnie, mówimy nie tylko o budownictwie mieszkaniowym. Jak się ma termomodernizacja do działalności gospodarczej, przemysłowej?

– Optymalizacja izolacji budynków przynosi takie same oszczędności bez względu na ich charakter, mieszkalny czy gospodarczy – to pierwszy zysk. W przemyśle szczególną uwagę powinno się ponadto przykładać do efektywności energetycznej. Przykładowo każdą zmianę procesów technologicznych podmioty gospodarcze powinny wykorzystywać do zainwestowania w mniej energochłonne linie produkcyjne. To zmniejsza stopień zanieczyszczenia, ale przynosi też wymierne zyski w dłuższej perspektywie. Podam przykład. Niedawno (wraz kolegą, także audytorem energetycznym) przygotowałem raport dotyczący efektywności energetycznej części oświetlenia ulicznego na Pomorzu oraz Warmii i Mazurach. W efekcie wymiany starych lamp rtęciowych na nowoczesne sodowe i ledowe firma uniknęła potencjalnego zanieczyszczenia środowiska w przyszłości, a jednocześnie obniżyła koszty eksploatacyjne.

– Jakie jeszcze przykłady może Pan podać?

– Dobrym narzędziem w przemyśle jest specjalistyczne badanie termowizyjne, najlepiej traktowane nie jako jednorazowa akcja, ale stały monitoring termowizyjny. Pozwala to zapobiec awariom, np. przegrzewaniu się urządzeń elektrycznych, oraz szybciej zdiagnozować i naprawić te, które już się wydarzą. Wiele firm ciepłowniczych wykorzystuje termowizję do lokalizowania awarii sieci ciepłowniczej oraz kontroli strat energii cieplnej podczas jej przesyłu. Termomodernizacja w gospodarce ma także konkretny efekt społeczny – pozwala obniżyć koszty funkcjonowania przedsiębiorstw i tym samym zrezygnować z alternatywnych dróg szukania oszczędności, np. redukcji zatrudnienia. To pokazuje, że możliwe jest połączenie ochrony środowiska z ekonomią.

– Wygląda na to, że Pańskie zajęcie to prawdziwy zawód z misją?

– Rzeczywiście, mam dużą satysfakcję, że moje działania pozwalają przynieść oszczędności i podnieść konkurencyjność polskich przedsiębiorstw, ale też pomagają chronić środowisko. Same pozytywy.