Eko-news: Więcej fok w Bałtyku

foka_szara

Maszop i Maszoperia – to dwa nowe szczenięta fok szarych, które w marcu urodziły się w Stacji Morskiej Uniwersytetu Gdańskiego w Helu. Helskie fokarium jest jedną z największych atrakcji turystycznych Pomorza, ale też symbolem bogactwa bałtyckiej fauny i bodajże największego w Polsce sukcesu przywrócenia populacji gatunku zagrożonego wyginięciem. Jeszcze w latach 20. ubiegłego stulecia w wodach Zatoki Puckiej i Gdańskiej polowano na foki szare, co roku łowiąc kilkaset sztuk. Po II wojnie światowej ten gatunek praktycznie wyginął. Dzięki międzynarodowemu projektowi restytucji, którego ważnym elementem jest prowadzony od 1992 r. polski program odtworzenia populacji fok, w 2013 r. na całym Bałtyku doliczono się już 30 tys. fok, z czego około tysiąca na polskim wybrzeżu. Co roku kilka młodych szczeniąt odchowanych w Helu wypuszczanych jest na wolność. Do rzadkości nie należy także spotkanie na pomorskich plażach dzikich fok szarych, w wyjątkowych przypadkach również fok pospolitych. Niestety, jak na razie podobnego sukcesu nie udało się osiągnąć z populacją morświnów, czyli waleni będących bliskimi kuzynami delfinów. Są one uznane na Bałtyku za gatunek „krytycznie zagrożony”.

fot. Wikimedia Commons