Życzenia z i dla Ukrainy

Życzenia Szczęśliwego Nowego Roku 2015 przekazał członkom Związku w Regionie Gdańskim NSZZ „Solidarność” Oleksandr Dzhulyk, przewodniczący Ogólnoukraińskiej Unii Solidarności Pracowników (VOST) „Volya”. Przypomnijmy, że ten niezależny związek zawodowy z siedzibą we Lwowie działa od 1989 r. i zrzesza 150 tys. pracowników. Podobnie jak „Solidarność” opiera swój program na wartościach chrześcijańskich. Niemal dokładnie rok wcześniej, gdy ukraińscy związkowcy uczestniczyli w wydarzeniach na Majdanie, gdańska „S” przekazał VOST „Volya” wyrazy solidarności w walce narodu ukraińskiego o wolność i godność.

W grudniu 2013 r. Oleksandr Dzhulyk przysłał do prezydium Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” list, w którym w imieniu ukraińskich związkowców dziękował gdańskiej „Solidarności” za wyrazy wsparcia dla społeczeństwa Ukrainy: „Bardzo dziękujemy za wsparcie i solidarność w naszej walce za wolność, demokrację i europejską przyszłość Ukrainy. Bardzo cenimy, że to wsparcie jest z kolebki »Solidarności« – Gdańska, co wielokrotnie zwiększa nasze siły”.

Na przełomie lat 2014/2015 wypada jedynie przekazać Ukraińcom te same życzenia z jeszcze większą mocą – wszystkiego dobrego i sukcesów w walce o wolność i godność!

zyczenia_Ukraina