Życie Solidarnością pisane. Zapraszamy na premierę filmu

30 listopada 2017 roku o godzinie 18:00 w Europejskim Centrum Solidarności odbędzie się premiera filmu dokumentalnego o Grażynie Przybylskiej-Wendt „Życie solidarnością pisane”.

fo. VSG_5

fot. VSG

fot. VSG_2

Film Ewy Górskiej prezentuje bohaterkę filmu w trakcie całego jej życia – od pierwszych doświadczeń w szkole podstawowej, poprzez ścieżkę kariery zawodowej jako lekarki, a także drogę działaczki społecznej, biorącej udział w tworzeniu demokratycznej państwowości, jako artystki w twórczy sposób przepracowującej doświadczenia życiowe. Po filmie odbędzie się dyskusja ze specjalnie zaproszonymi gośćmi, którą poprowadzi Tomasz Żółtowski.

Krystyna Pieńkowska, nauczycielka odznaczona Medalem Edukacji Narodowej i działaczka „Solidarności”, w trakcie dyskusji przybliży własną perspektywę doświadczeń w obozach internowania.

O działalności Grażyny Przybylskiej-Wendt w strukturach związkowych opowie Bogdan Lis, polski polityk, senator I kadencji, poseł na Sejm VI kadencji, a także działacz „Solidarności”, organizator podziemia solidarnościowego i uczestnik Okrągłego Stołu.

Na temat solidarnościowej działalności bohaterki filmu podczas dyskusji zabierze głos również Andrzej Słowik, współtwórca i przewodniczący Międzyzakładowego Komitetu Założycielskiego NSZZ „S”.

W rozmowie weźmie udział również reżyserka i scenarzystka filmu Ewa Górska, która opowie dlaczego postanowiła zrobić film właśnie o Grażynie Przybylskiej-Wendt, co skłoniło ją aby zająć się historią kobiety, dla której „Solidarność” stała się wartością nadrzędną.

Scenariusz i reżyseria: Ewa Górska
Producent wykonawczy: Video Studio Gdańsk
Koproducentami dokumentu są Europejskie Centrum Solidarności i Video Studio Gdańsk.
Sponsor filmu: PKN ORLEN. Patroni medialni pokazu: TVP Gdańsk, Radio Gdańsk, Gość Niedzielny

fot. Materiały promocyjne