Zwycięskie powstanie

To nieprawda, że wszystkie polskie zrywy niepodległościowe zakończyły się porażką. Dokładnie 95 lat temu, 27 grudnia 1918 r., w Poznaniu wybuchło zwycięskie Powstanie Wielkopolskie, które zagwarantowało przynależność dużej części ziem byłego zaboru pruskiego do odrodzonej Polskie.

Powstanie Wielkopolskie wybuchło w czasie wizyty powracającego do kraju Ignacego Paderewskiego. Ten znany artysta i działacz społeczny 26 grudnia 1918 r., w drodze do Warszawy, przybył do stolicy Wielkopolski, gdzie został demonstracyjnie przywitany przez Polaków. 27 grudnia Paderewski wygłosił przemówienie do tłumów zebranych przed hotelem Bazar. W odpowiedzi Niemcy urządzili paradę wojskową, podczas której zrywano polskie flagi i napadano na polskie instytucje.

powstanie_wielko

Doszło do zamieszek. Walkę podjęły oddziały Polskiej Organizacji Wojskowej i Oddziały Straży Ludowej, które m.in. zdobyły gmach Prezydium Policji. W walkach o ten budynek zginął pierwszy powstaniec wielkopolski Franciszek Ratajczak. Powstańcy zdobyli również Cytadelę, Fort Grolmann oraz arsenał, a następnie opanowali prawie całą Wielkopolskę. Powstanie Wielkopolskie zakończyło się 16 lutego 1919 r. rozejmem w Trewirze. Było jednym z kilku zwycięskich powstań w dziejach Polski, m.in. obok Powstania Sejneńskiego w sierpniu 1919 r., które zdecydowało o przyłączeniu do Rzeczypospolitej północnej części Suwalszczyzny.

fot. Wikipedia.pl