Zwolniony za „Solidarność” odpiera zarzuty prezesa DCT Gdańsk

Zwolniony za działalność związkową Maciej, który w „Solidarności” w DCT Gdańsk pełnił funkcję wiceprzewodniczącego, odpiera zarzuty prezesa spółki, jakoby był nierzetelnym pracownikiem.

Prezes zarządu DCT Gdańsk Maciej Kwiatkowski nie przyznaje się do tego, że powodem pozbycia się z firmy wiceprzewodniczącego KZ NSZZ „Solidarność” w DCT Gdańsk była jego działalność związkowa.

Maciek pracował w DCT Gdańsk od 2009 r., w sierpniu skończyła mu się ostatnia umowa o pracę na czas określony. W międzyczasie był także zatrudniony przez pół roku przez agencję pracy tymczasowej. We wczorajszej publikacji w „Dzienniku Bałtyckim” prezes Kwiatkowski twierdzi, że powodem nieprzedłużenia Maćkowi umowy o pracę były wątpliwości co do jego jakości pracy i postawy zawodowej. Zatrudnienie w agencji pracy tymczasowej natomiast miało być dla Maćka jakoby szansą na odbudowanie swojej reputacji.

Komentarz Maćka:

– Coroczne oceny pracownicze nie wskazywały na to, że jestem złym pracownikiem. W tej ocenie były brane pod uwagę takie aspekty jak zaangażowanie, chęć rozwoju, dyspozycyjność, przestrzeganie przepisów dotyczących bezpieczeństwa pracy. Brygadziści i jeden z kierowników zmiany mówili natomiast, że jestem dobrym pracownikiem i że nie mają do mnie żadnych zastrzeżeń. Od marca bieżącego roku prace w DCT Gdańsk straciło pięciu członków naszej Komisji Zakładowej. Jako działacz związkowy wypowiadałem się publicznie w różnych kwestiach pracowniczych. Obawiałem się, że pracodawca może mi nie przedłużyć umowę o pracę w związku z moją działalnością związkową.

ITF i NSZZ „Solidarność” umieściły w internecie apel do członków Zarządu DCT Gdańsk S.A. o władz spółki będących właścicielem terminala o przywrócenie do pracy Macieja Konopki, jednego z najbardziej aktywnych liderów zakładkowej „Solidarności”.

Petycję można podpisać tutaj.

Maciej Konopka pracował w DCT Gdańsk SA od grudnia 2009 r. W sierpniu br. pracodawca nie przedłużył z nim kończącej się umowy na czas określony. Maciej wraz z Łukaszem Kozłowskim i Michałem Pijanowskim  byli siłą napędową „S” w DCT Gdańsk SA.  Dzięki niemu wielu pracowników zdecydowało się przyłączyć do organizującego się Związku. Maciek został wybrany przez współpracowników do reprezentowania ich interesów wobec pracodawcy. Brał udział w spotkaniach z zarządem spółki i z pracownikami, nie obawiał się mocnych, merytorycznych wypowiedzi. Pracował jak prawdziwy przywódca związkowy z godnością, szacunkiem i efektywnością.

Czytaj więcej o historii Macieja Konopki

Maciej_Konopka

Państwowa Inspekcja Pracy: w DCT „utrudnianie działalności związkowej”

Czytaj więcej o sytuacji w DCT Gdańsk