Czas na solidarność! W poniedziałek 28 września pikieta przed DCT Gdańsk!

Akcja solidarnościowa z dokerami tracącymi pracę w terminalu DCT w Gdańsku trwa! W poniedziałek 28 września o godzinie 14 przed siedzibą firmy (ul. Kontenerowa 7) odbędzie się pikieta organizowana przez Krajową Sekcję Portów Morskich i Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”. Zapraszamy członków i sympatyków Związku do udziału w manifestacji, zgodnie z hasłem „jeden za wszystkich, wszyscy za jednego!”.

Celem protestu jest obrona związkowców z DCT Gdańsk. W ostatnich miesiącach pracę straciło już 5 członków „S” w spółce, w tym 4 działaczy związkowych. Jednym z nich były wiceprzewodniczący komisji zakładowej, z którym w sierpniu br. nie przedłużono kolejnej umowy na czas określony, mimo że wcześniej do jego pracy nie było żadnych zastrzeżeń.

Dlatego jednym z postulatów protestu w obronie związkowców z DCT Gdańsk jest zamiana umów czasowych na umowy o pracę na czas nieokreślony dla tych pracowników, którzy pracują w DTC Gdańsk już 2 lata. Drugi postulat to zawarcie w firmie zakładowego układu zbiorowego pracy, którego negocjacje trwają już 9 miesięcy.

W obronie pracowników i związkowych z DTC Gdańsk wystąpili już dokerzy z pozostałych polskich portów oraz Międzynarodowej Federacji Transportowców (ITF). Czas na solidarność każdego z nas!

Dla osób, które chcą wziąć udział w pikiecie, zostanie zorganizowany transport sprzed siedziby gdańskiej „Solidarności” o godzinie 13.15.

Szczegółowych informacji o pikiecie udziela przewodniczący Krajowej Sekcji Portów Morskich NSZZ „S” Mariusz Połom – tel. 605 093 090.

Czytaj więcej o sytuacji zwalnianych działaczy

Dokerzy z ITF w obronie pracowników DCT Gdańsk