Związkowcy ze szpitala na Zaspie protestują

W ubiegłym tygodniu związkowcy z „Solidarności” ze Szpitala Specjalistycznego św. Wojciecha na Zaspie wysłali do marszałka województwa pomorskiego Mieczysława Struka list, protestując przeciwko zwolnieniu dyrektorki placówki Krystyny Grzeni.

– Uważamy, że przez 15 lat zarządzania szpitalem przez dyrektor Grzenię ani razu nie był on w sytuacji zagrożenia płynności finansowej – mówi Anna Gruszecka, przewodnicząca KZ NSZZ „S” przy Szpitalu Specjalistycznym im. Świętego Wojciecha w Gdańsku. – A obecną sytuację, w jakiej znalazł się szpital spowodowały liczne ustawy, które wymusiły odpływ pieniędzy. Sporo złego zrobiła też niszczycielska polityka NFZ, na którą przyzwalały wszystkie ekipy rządzące.

W liście do marszałka czytamy: „Stanowczo protestujemy przeciwko odwołaniu dyrektora szpitala. Nie zgadzamy się i nie akceptujemy decyzji urzędu”.

Związkowcy podkreślają, że jako obywatele są również właścicielami tej placówki. Została ona bowiem zbudowana i wyposażona ze środków publicznych. Jej bieżąca działalność oraz finanse, jakie posiada samorząd również pochodzą ze środków publicznych.

Wczoraj (17 września) marszałek odrzucając protest związkowców z „Solidarności” ze Szpitala Specjalistycznego św. Wojciecha w Gdańsku powołał na stanowisko dyrektora placówki Piotra Wróblewskiego.