Związkowcy z NSZZ „S” pamiętają o swoim kapelanie

W sobotę 19 października przypadało w Kościele katolickim wspomnienie bł. ks. Jerzego Popiełuszki i 29. rocznica jego męczeńskiej śmierci. Dzień ten został ogłoszony przez papieża Benedykta XVI „dniem narodzin ks. Jerzego dla nieba”.

W sobotni wieczór kościół p,w. św. Stanisława Kostki i tereny przykościelne szczelnie wypełnił tłum wiernych. Związkowców było tak wielu, że świątynia zdołała pomieścić około stu pocztów sztandarowych, delegacje związkowe i kilkuset wiernych. Wielu z tych, którzy przybyli by oddać hołd kapelanowi stała na zewnątrz kościoła. Wśród uczestników uroczystości były widoczne sztandary delegacji z Regionu Gdańskiego   m.in. poczty sztandarowe związkowych komisji NSZZ „S” ze Stoczni Północnej, Stoczni Remontowej i ZRG „S”. W nabożeństwie uczestniczyli m.in. Piotr Duda, przewodniczący Krajówki „S” i Janusz Śniadek, poseł PiS, były lider Związku. Tego dnia o godz.10 wieniec złożył Stephen Mull, ambasador Stanów Zjednoczonych. Odwiedził on też muzeum ks.Jerzego. o

- Świadek Ewangelii miłości, obrońca godności człowieka, zło dobrem zwyciężający. W tym wszystkim ksiądz Jerzy jest naszym orędownikiem, wzorem i przykładem. Możemy go nazywać patronem spraw społecznych, spraw społecznych trudnych i  spraw społecznych zawsze ważnych dla obrony godności człowieka, rodziny i narodu – powiedział o kapelanie „S” ks. kard. Kazimierz Nycz, metropolita warszawski rozpoczynając mszę świętą. Homilię wygłosił biskup polowy WP Józef Guzdek.

Część gdańskiej delegacji – ośmioosobowa grupa z KZ „S” Stoczni Północnej i Bractwa Oblatów św. Brygidy przybyła do stolicy dzień wcześniej, by od południa pełnić wartę honorową przy grobie ks. Jerzego.

- Księdza Jerzego spotykałem na początku lat 80., gdy był na Wybrzeżu i odprawiał tu msze święte. Byłem  poruszony jego słowem, ale jego wielkość dostrzegłem dopiero po jego śmierci. Niemal natychmiast po pogrzebie jeździliśmy z Gdańska do jego parafii, na jego grób, by pełnić warty honorowe – opowiada Krzysztof Żmuda, przewodniczący KZ „S” w Stoczni Północnej, który był jednym z inicjatorów stoczniowego strajku po ujawnieniu porwania i zabójstwa ks. Jerzego w 1984 r. Od 1985 r. Żmuda i inni wolontariusze z regionu pełnią cyklicznie warty honorowe przy grobie kapłana. Trwają zapisy wolontariuszy na kolejny rok. Akcję koordynuje Krzysztof Żmuda (tel. kontaktowy dla chętnych do udziału w warcie: 502 193 048).

Ks. Jerzy Popiełuszko urodził się 14 września 1947 roku we wsi Okopy, nieopodal Suchowoli na ziemi białostockiej. Miejscem posługi kapłańskiej ks. Popiełuszki, od 1980 roku była parafia św. Stanisława Kostki. Był on duszpasterzem robotników Huty Warszawa i służby zdrowia.  Głoszone homilie opierał na nauczaniu papieża Jana Pawła II i kard. Stefana Wyszyńskiego. Po wprowadzeniu stanu wojennego ks. Popiełuszko organizował liczne działania charytatywne, wspomagał prześladowanych i internowanych oraz ich rodziny. Uznany więc został za kapłana szczególnie niebezpiecznego dla systemu PRL. Gdy go ostrzegano o niebezpieczeństwie grożącym mu ze strony SB odpowiadał: rola księdza jest taka, by głosić prawdę i za prawdę cierpieć, jeśli trzeba nawet za prawdę oddać życie. Bronił prawdy, która wyzwala i nie chciał „wyciszyć” mocy swego przekazu nawet namawiany do tego przez część kościelnej hierarchii.

Przypomnijmy, że ks. Jerzy Popiełuszko 19 października 1984 roku został zamordowany przez funkcjonariuszy IV Departamentu Ministerstwa Spraw Wewnętrznych. Wszyscy, którzy brali udział w zbrodni, od dawna są na wolności.
W jego pogrzebie, 3 listopada 1984 r., wzięło udział ponad pół miliona wiernych. Od dnia pogrzebu ks. Jerzego Popiełuszki jego grób stał się miejscem masowych pielgrzymek. Przy grobie ks. Popiełuszki modlił się w 1987 roku papież Jan Paweł II, a 2005 r. kard. Ratzinger – późniejszy papież Benedykt XVI. Ogłoszenie ks. Jerzego Popiełuszki błogosławionym miało miejsce 6 czerwca 2010 r. na pl. Józefa Piłsudskiego w Warszawie.

W drodze jest proces kanonizacyjny. Metropolita warszawski kard. Kazimierz Nycz przed kilkoma dniami w rozmowie z dziennikarzami na pytanie o kanonizację ks. Popiełuszki, poinformował, że „cud, który dokonał się we Francji za jego wstawiennictwem, potwierdził się i został uznany”.
Ks. Jerzy jest patronem obrońców życia, patronem „Solidarności”, patronem ludzi prześladowanych za wiarę.

ASG

Zdjęcia: Krzysztof Żmuda