Związkowa machina demokracji w toku. Wybory emerytów Gdańskiej Stoczni "Remontowa"

Związkowa machina demokracji rozpędza się. 28 listopada w gdańskiej Sali Akwen odbyło się zebranie wyborcze członków Koła Emerytów i Rencistów Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Gdańskiej Stoczni „Remontowa” im. Józefa Piłsudskiego. Przewodniczącym Koła na kolejną kadencję został wybrany dotychczas kierujący organizacją Henryk Gielniak. – Koło Emerytów i Rencistów w stoczni „Remontowa” działa prężnie. W miarę możliwości pomagamy emerytowanym stoczniowcom finansowo, organizujemy spotkania integracyjne, pielgrzymi. To też tworzy stoczniową społeczność – powiedział nam po wyborze Henryk Gielniak.

152 emerytów i rencistów z „Remontówki” wybrało także 9 członków komisji wydziałowej, którymi zostali Kazimierz Butkiewicz, Józef Gorczyca, Adam Kośmider, Piotr Kujawski, Zbigniew Lachowicz, Włodzimierz Laskowski, Edward Mosiądz, Jan Obuchowski i Michał Paluszuk.

Podczas zebrania wybrano również 24 delegatów Koła na Walne Zebranie Delegatów KM NSZZ „S” w Gdańskiej Stoczni „Remontowa” oraz 9 delegatów do Sekcji Emerytów i Rencistów NSZZ „S” Regionu Gdańskiego. Jednym z delegatów został Jan Klassa, przewodniczący regionalnej sekcji emerytów. – To pierwsze zebranie wyborcze wśród emerytów i rencistów w cyklu wyborczym na nową kadencję. Zakończy go zebranie regionalnej sekcji emerytów w marcu 2014 r. – powiedział nam Jan Klassa.

Spotkanie prowadził przewodniczący KM NSZZ „S” w Gdańskiej Stoczni „Remontowa” Mirosław Piórek, a gościem specjalnym był przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” Krzysztof Dośla.

fot. A. Chmielecki