Związki będą protestować w regionach

Po wielkiej manifestacji związków zawodowych w Warszawie, przyszedł czas na akcje regionalne. W poniedziałek Zarząd Regionu Gdańskiego przyjął uchwałę w sprawie zorganizowania akcji protestacyjnej w naszym regionie wspólnie z przedstawicielami innych organizacji i central związkowych.

Jednocześnie Zarząd zwrócił się do wszystkich członków i sympatyków Związku o aktywne wsparcie działań NSZZ „Solidarność” w walce o prawa pracownicze, w tym włączenie się w akcję zbierania podpisów pod wnioskiem o skrócenie kadencji Sejmu. „Pokażmy tą akcją, że nie ma naszej zgody na kontynuowanie antypracowniczej polityki. Nie pozwólmy innym decydować za nas! Zostając w domach, nie angażując się, przyzwalamy na traktowanie pracowników jak współczesnych niewolników pracujących za „miskę zupy”. Apelujemy także do pracowników nie zrzeszonych – przyłączcie się. Tylko razem możemy skutecznie walczyć o nasze prawa” – czytamy w przyjętej uchwale.