Związkowi seniorzy solidarni z Polakami na Kresach

Na seniorów z gdańskiej „Solidarności” zawsze można liczyć – wiedzą o tym dobrze związkowcy z Pomorza, ale także Polacy na dawnych Kresach Rzeczpospolitej. W czerwcu polskie dzieci na Wileńszczyźnie po raz kolejny otrzymały dary ufundowane przez Regionalną Sekcję Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność” w Gdańsku.

Zdjęcia: Lesław Koenner

Seniorzy potrafią łączyć przyjemne z pożytecznym. Przez cały rok prowadzą w swojej organizacji zbiórkę pieniędzy, dzięki którym podczas dorocznego wyjazdu szkoleniowo-integracyjnego mogą w widoczny i praktyczny sposób, poprzez przydatne dary, pokazać swoją solidarność z Polakami na Kresach. W ten sposób w ubiegłych latach pomogli m.in. rodakom ze Lwowa. Od trzech lat wspomagają natomiast Polaków na Litwie.

Nie inaczej było podczas tegorocznego wyjazdu 6–9 czerwca, w trakcie którego związkowi seniorzy zwiedzili Mazury, Suwalszczyznę i Wileńszczyznę. Na ich trasie znalazły się m.in. sanktuarium maryjne w Gietrzwałdzie, zabytkowe wiadukty w Stańczykach, klasztor ojców kamedułów w Wigrach, Augustów, Suwałki, Wilno i zamek w Trokach. Punktem kulminacyjnym było jednak spotkanie z dziećmi z polskiej szkoły podstawowej w Mościszkach na Wileńszczyźnie.

– Wyjazd był bardzo udany. Wzięło w nim udział 47 osób. W poprzednich latach przekazaliśmy dary m.in. polskim dzieciom z domów dziecka w Wilnie. W tym roku wybraliśmy szkołę w Mościszkach. Udało nam się zebrać kilka tysięcy złotych, za które zakupiliśmy sprzęt wielofunkcyjny – drukarkę, skaner, kserokopiarkę – wraz z zestawem zapasowych materiałów eksploatacyjnych. Mamy nadzieję, że będzie to dobrze służyło polskiej szkole. Jako Polacy mieszkający na co dzień w ojczyźnie musimy pamiętać o swoich rodakach na Wschodzie. Tutaj bycie Polakiem jest trudniejsze, ale też być może dzięki temu bardziej radosne. Zostaliśmy bardzo ciepło przyjęci. Dzieci przygotowały występy artystyczne. Widać, że doskonale znają polską historię i kulturę. Chcemy podziękować za tak serdeczne przyjęcie Waldemarowi Klimaszewskiemu, dyrektorowi szkoły w Mościszkach, oraz Jarosławowi Kwiatkowskiemu, prezesowi Stowarzyszenia Nauczycieli Szkół Polskich na Litwie „Macierz Szkolna” – podsumowuje wyjazd Jan Klassa, przewodniczący Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność” w Gdańsku.

Związkowi seniorzy liderom środowisk polskich na Wileńszczyźnie przekazali także związkowe upominki ufundowane przez przewodniczącego Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” Krzysztofa Doślę. Kolejna okazja do wspólnej wyprawy śladami polskości na Kresach – i do pomocy rodakom – już za rok!

ACH