Związkowe szkolenia – wymiana doświadczeń pomaga w rozwoju

Aż dwa szkolenia dla różnych grup związkowców z Regionu Gdańskiego i Słupskiego NSZZ „Solidarność” przeprowadzili 2–3 kwietnia 2016 r. w Jastrzębiej Górze trenerzy z Działu Szkoleń Regionu Gdańskiego. Członkowie oświatowej „S” wzięli udział w szkoleniu z zakresu prawa związkowego i oświatowego, natomiast szkolenie z rozwoju Związku odbyli członkowie „S” z Federal Mogul Bimet w Gdańsku, Macro Cash and Carry Polska, Portu Lotniczego Gdańsk oraz z Regionu Słupskiego.

szkolenie

– Uczestnicy poznali m.in. zasady budowania zespołów, sposoby motywowania ludzi do pracy w związku, wzięli również udział w warsztatach z pozyskiwania lokalnych liderów. Bardzo pomocne okazały się uwagi zwłaszcza koleżanek i kolegów z „S” w Federal Mogul Bimet – mówi Tadeusz Grubych Działu Szkoleń Regionu Gdańskiego NSZZ „S”.

– W szkoleniu wzięło udział dziewięć osób z naszej organizacji, członków Komisji Zakładowej lub Komisji Rewizyjnej, bo to osoby, które niejako z urzędu muszą być zaangażowane w rozwój Związku. Dodatkowo u nas członkowie obu komisji są liderami na poszczególnych wydziałach. Chociaż nasza organizacja cały czas się rozwija, obecnie posiadamy już 274 członków i około 38 proc. uzwiązkowienia, to szkolenie tchnęło w nas nową energię do działania. Mam nadzieję, że jego efektem będzie pozyskanie nowych członków – przekonuje Paweł Dziwosz, przewodniczący Komisji Zakładowej NSZZ „S” w Federal Mogul Bimet.

– Jestem bardzo usatysfakcjonowana udziałem w szkoleniu. Trener z gdańskiej „S” prowadził zajęcia bardzo ciekawie, to nie był nudny monolog, po którym później niewiele pozostaje w pamięci. Nie bez znaczenia są również bardzo dobre warunki organizacyjne, które zapewnia nasz ośrodek w Jastrzębiej Górze – dodaje inna uczestniczka szkolenia, Danuta Glaser, skarbnik „S” w FM Bimet.

Dziwosz dobrze ocenia też przeprowadzenie szkolenia w grupie łączącej związkowców z kilku organizacji. – Dzięki temu mieliśmy okazję poznać specyfikę pracy i działalności związkowej w innych zakładach pracy i branżach. Taka wymiana doświadczeń pozwoli usprawnić nasze pomysły na rozwój Związku – ocenia lider „S” w Federal Mogul Bimet.

Podobnego zdania jest Robert Szmagaj, przewodniczący KZ NSZZ „S” w Makro Cash and Carry Polska. – To było bardzo merytoryczne szkolenie, stojące na wysokim poziomie. Trenerzy nie prowadzili monologu, ale wciągali nas w dyskusję, każdy mógł przedstawić swoje pomysły. To ważne, bo działalność związkowa w każdym zakładzie pracy wygląda trochę inaczej. W naszym przypadku organizacja związkowa obejmuje nie jeden zakład, ale wiele hal rozsianych po całej Polsce. Wymiana doświadczeń z kolegami z innych branż wiele nam dała. Wkrótce planujemy przeszkolić z rozwoju Związku wszystkich członków naszej komisji zakładowej – mówi Robert Szmagaj.

szkolenie

DSC03230 (1)