Związkowcy z Radmoru pomagają poszkodowanym

Po nawałnicy w województwie pomorskim „Solidarność” aktywnie włączyła się w pomoc poszkodowanym. Na apel przewodniczącego ZRG NSZZ „Solidarność” Krzysztofa Dośli organizacje związkowe wpłacają środki na konto Zarządu Regionu (z dopiskiem Pomoc).

Niektóre organizacje włączają się w pomoc bezpośrednio. Przykładem jest gdyński Radmor, z którego związkowcy z „Solidarności” przeprowadzili zbiórkę wśród pracowników, a także przekazali fundusze ze środków Komisji Międzyzakładowej.

– Skontaktowaliśmy się z pomocą społeczną w Dziemianach, gdzie uzyskaliśmy namiary na biedną poszkodowaną w nawałnicy rodzinę zamieszkującą w Trzebuniu. Zebraliśmy kwotę 4,5 tys. zł, która przekażemy poszkodowanym. Na miejscu chcemy się również zorientować, jakie są inne potrzeby rodziny – mówi Edward Zbucki, przewodniczący Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „S” w Radmorze.

Przypominamy, że cały czas trwa akcja pomocowa koordynowana przez Region Gdański NSZZ „Solidarność”.

W związku z tragiczną w skutkach nawałnicą, która dotknęła część naszego Regionu, w tym także Koleżanki i Kolegów z Chojnic, Czerska i okolic, Prezydium Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” zwraca się do organizacji zakładowych o wpłaty na konto Regionu z dopiskiem „Pomoc”.

Numer konta: PL 34 1160 2202 0000 0000 6189 1527, dopisek: „Pomoc”

Uzyskane w ten sposób środki przekażemy po konsultacjach z Oddziałem Chojnice i Kościerzyna najbardziej poszkodowanym. W tych trudnych chwilach okażmy naszą solidarność z ofiarami tego dramatu.

Zdjęcie: z archiwum Nadleśnictwa Lipusz