Związkowcy z MZK strażnikami grobu patrona „Solidarności”

5 grudnia delegacja Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w MZK w Chojnicach wyruszyła do Warszawy. Tam związkowcy pełnili wartę przy grobie błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki.

Zdjęcia: Bogdan Tyloch

W skład delegacji weszli przewodniczący Janusz Poniecki, skarbnik Sylwester Mietelski, sekretarz Jarosław Starzyński oraz kierownik Oddziału Zarządu Regionu Gdańskiego w Chojnicach Bogdan Tyloch, który pełnił rolę przewodnika.

- To już nasz trzeci wyjazd. Dotychczas jeździliśmy jako oddział, a w tym roku związkowcy z MZK wyrazili chęć reprezentowania Chojnic – opowiada Bogdan Tyloch.

Chojniccy związkowcy poznali Jana Edwarda Marczaka, byłego pracownika Huty Warszawa, dowódcę wart przy grobie błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki. Podczas strajków w Sierpniu 1980 roku został wydelegowany przez Komitet Strajkowy do sprowadzenia księdza, który odprawiłby mszę świętą dla strajkujących. Tym księdzem został przyszły patron „Solidarności”.

Tekst: MarWer, foto: Bogdan Tyloch