Związkowcy z postulatami u pomorskich parlamentarzystów PiS

31 stycznia Wojciech Kleina,  kierownik oddziału tczewskiego ZRG „S”, w ramach ogólnopolskiej akcji naszego Związku spotkał się z  posłem PiS Kazimierzem Smolińskim. W trakcie krótkiej rozmowy poseł obiecał, że będzie wspierać działania „Solidarności”, zwłaszcza te dotyczące oświaty. 1 lutego przewodnicząca KM Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdyni Zdzisława Hacia oraz przewodniczący Rady Oddziału Gdynia ZRG „S” Aleksander Kozicki spotkali się z posłem Marcinem Horałą. Podczas spotkania wręczono posłowi dokumenty związkowe omawiające trudną sytuację pracowników w wielu grupach zawodowych. Zasygnalizowano potrzebę urealnienia kwoty wolnej od podatku oraz konieczność wzrostu progów dochodowych uprawniających do wypłat świadczeń z pomocy społecznej. Samo spotkanie zostało zdominowane przez kwestie oświatowe i napięcia, które dotykają to liczne w Polsce środowisko. Gdynia Aleksander Kozicki, ZAdzisława Hacia poseł Marcin Horała W Chojnicach Bogdan Tyloch, kierownik Oddziału ZRG „S”, Maciej Werra, przewodniczący „Solidarności” tamtejszej oświaty, i Krzysztof Bigus, skarbnik KM POWiK, spotkali się z posłem Aleksandrem Mrówczyńskim, któremu wręczyli pakiet dokumentów. Bogdan Tyloch,Maciej Werra i Krzysztof Bigusu posła Aleksandra Mróczyńskiego 1 W Malborku Maria Pawlikowska, przewodnicząca „S” malborskiej oświaty, wraz z Florianem Słończyńskim, kierownikiem Oddziału ZRG „S”, wymieniali poglądy na temat sytuacji m.in. w szkolnictwie z posłem Tadeuszem Cymańskim. (mig)