Związkowcy szkolnictwa zawodowego – współpraca z Austrią

KM NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdyni rozpoczęła współpracę z austriackimi związkami zawodowymi dotyczącymi szkolnictwa zawodowego. Celem współpracy ma być wymiana doświadczeń oraz znalezienie możliwości przełożenia dobrych rozwiązań w szkolnictwie zawodowym w Austrii do polskich szkół i uczelni.

Zdjęcia: Olga Zielińska

Związkowcy z Austrii oraz przedstawicielka ETUCE z Brukseli Agnes Roman przybyli z wizytą studyjną w celu poznania szkolnictwa zawodowego w Polsce. Wzięli udział w konferencji orgaznizowanej przez gdyńską Oświatę oraz Urząd Miejski w Gdyni pt. „Dobra jakość edukacji zawodowej drogą do sukcesu”, która odbyła się 9 kwietnia w Pomorskim Parku Naukowo – Technologicznym.

Dzień później zwiedzili Salę BHP i spotkali się z przewodniczącym ZRG NSZZ „Solidarność” Krzysztofem Doślą w siedzibie naszego Związku.

– Cieszymy się, że możemy gościć was na terenie Zarządu Regionu Gdańskiego, w miejscu, gdzie rozpoczęła się historia „Solidarności” – powitał zebranych Krzysztof Dośla. – Do „Solidarności” w Regionie Gdańskim należy blisko 40 tysięcy członków, zrzeszonych w blisko 400 organizacjach związkowych.

Związkowcy z zagranicy interesowali się sytuacją społeczną i gospodarczą polskich pracowników oraz warunkami pracy nauczycieli.

Gewerkschaft Oeffentlicher Dienst jest drugim co do wielkości związkiem zawodowym w Austrii. Zrzesza ponad 230 tysięcy członków. Roland Gangl jest przewodniczącym Dienst Lehrvertretung an den berufsbildenden mittleren und hoeheren Schulen (związek zawodowy nauczycieli szkół zawodowych średnich i wyższych), podlegającego pod Gewerkschaft Oeffentlicher Dienst.

– Gewerkschaft Oeffentlicher Dienst Lehrvertretung an den berufsbildenden mittleren und hoeheren Schulen zrzesza około 20 tysięcy nauczycieli – tłumaczy Roland Gangl. – Nasi członkowie otrzymują od nas wsparcie informacyjne dotyczące prawa, warunków pracy, wymogów, ale także bezpłatną pomoc prawną, kiedy mają miejsce problemy w pracy. Prawnicy reprezentują również bezpłatnie pracowników przed sądem.

Roland Gangl ocenił uzwiązkowienie nauczycieli w Austrii na wysokie. Sięga ono ponad 50 proc.

Karl Heinz Berger, wiceprzewodniczący Lehrvertretung an den berufsbildenden mittleren und hoeheren Schulen jest nauczycielem w największej szkole zawodowej w Europie, w której uczy się i studiuje około 3500 uczniów oraz naucza przedmiotów 420 wykładowców. Szkoła ma jedenaście wydziałów, m.in. budownictwo, elektronikę, mechanikę, przemysł drzewny, architekturę wnętrz, budowę maszyn.

– Co roku opuszcza szkołę 500 – 600 absolwentów. Tylko jeden procent nie znajduje pracy. Możemy więc powiedzieć, że wszyscy absolwenci naszej szkoły otrzymują pracę – wyjaśnia Karl Heinz Berger. – 65 proc. znajduje zatrudnienie zaraz po opuszczeniu szkoły w przemyśle, pozostała grupa studiuje dalej.

Karl Heinz Berger podkreśla, że do związku należy ponad 65 proc. nauczycieli szkoły. Z satysfakcja dodaje, że pełnił funkcję przewodniczącego związku przez 23 lata. Zdobył ogromne doświadczenie jako wykładowca i działacz związkowy. Austriaccy nauczyciele, związkowcy łączą bowiem etaty wykładowcy i działacza związkowego. Ich zdaniem pozwala to lepiej rozumieć problematykę szkolnictwa i lepiej porozumiewać się z samymi nauczycielami.

– Mamy nadzieję, że rozpoczęta współpraca będzie kontynuowana. Możemy wiele nauczyć się o systemie kształcenia zawodowego w Austrii, który jest wręcz wzorcowy –  mówi Zdzisława Hacia, przewodnicząca KM NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdyni.

– Wymiana doświadczeń była korzystna dla obu stron – podsumowuje wizytę związkowców z Austrii I Belgii Monika Kończyk, wiceprzewodnicząca KM NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdyni. – Nasi goście odwiedzili także polską szkołę techniczną. Agnes Roman stwierdziła, że konieczne są inwestycje w szkolnictwo zawodowe, a austriaccy nauczyciele mogli docenić swoje warunki pracy. Przyznali również widząc prowadzone zajecia, że teraz rozumieją, dlaczego polscy absolwenci szkolnictwa zawodowego doskonale sobie dają radę na austriackim rynku pracy.

zola