Związkowcy – muzealnicy zapraszają do Parku Etnograficznego we Wdzydzach Kiszewskich

Lato w tym roku na razie nie rozpieszcza miłośników plażowania oraz morskich i jeziornych kąpieli. Warto więc – jako alternatywę, wybrać propozycje naszych muzeów. Coś ciekawego znajdzie w nich każda rodzina od dzieci do seniorów. Do największego skansenu w regionie zaprasza nie tylko miłośników etnografii Wojciech Myszk, przewodniczący Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w Kaszubskim Parku Etnograficznym we Wdzydzach Kiszewskich.

Zdjęcia: Maria Giedz

– Zapraszam turystów z Pomorza i z innych rejonów kraju do poznania dawnego życia codziennego i dawnej regionalnej architektury. Niepowtarzalną okazją jest najstarsze na ziemiach polskich muzeum na wolnym powietrzu, czyli działający od 1906 roku skansen we Wdzydzach Kiszewskich. Szczególna okazja nadarzyła się podczas jarmarku 15 i 16 lipca. To największa, cykliczna, folklorystyczna impreza w regionie. A i kolejne dni przynoszą wiele atrakcji. Oczywiście proponujemy też odwiedzenie zgromadzonych na obszarze 22 hektarów obiektów – dwóch młynów wiatrowych, chałup gburskich, szkoły, dworu, kościołów, karczmy, do obejrzenia dawnych sprzętów gospodarskich i domowych. Jest też miejsce dla dzieci, wystawa „Muzeum do zabawy”. Zapraszam do aktywnego wypoczynku, do spacerów po skansenie. Cały dzień spędzony u nas będzie na pewno udanym czasem dla całej rodziny.

Wysłuchał ASG

Przeczytaj więcej…>>