Związkowcy – muzealnicy zapraszają: Narodowe Muzeum Morskie

Lato w tym roku na razie nie rozpieszcza miłośników plażowania. morskich i jeziornych kąpieli. Warto więc – jako alternatywę, wybrać propozycje naszych muzeów. Coś ciekawego znajdzie w nich każda rodzina od dzieci do seniorów. Na początek Narodowe Muzeum Morskie.

Zdjęcie: Paweł Glanert

soldek

Zaprasza Dorota Zielińska, Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” w Narodowym Muzeum Morskim w Gdańsku

– Jesteśmy obecni na całym nieomal Pomorzu – od Tczewa po Hel. Nasze muzeum to także Sołdek, pierwszy zbudowany przez polską stocznię statek pełnomorski, i przepiękny żaglowiec Dar Pomorza, cumujący w Gdyni i odwiedzany tłumnie przez turystów.

W Gdańsku zapraszamy dzieci na wakacyjne zajęcia do spichlerzy na Ołowiance i do Ośrodka Kultury Morskiej. Zaplanowane są zajęcia edukacyjne, jak na przykład morze w menzurce, podwodne kominy, opowieści o Wikingach i norweskie sagi.

W spichlerzach na Ołowiance zapraszamy do gry „Pamiętnik z podróży”, podczas której uczestnicy poznają najciekawsze miejsca, do jakich żeglowały statki z Gdańska, a także do zabawy podczas wielkoformatowej gry planszowej „Bitwy morskie”.  Nasi goście dowiedzą się naprawdę dużo o Morzu Bałtyckim.

W Helu na bulwarze Nadmorskim, tuż obok portu, mamy arcyciekawe Muzeum Rybołówstwa, które przeszło niedawno rewitalizację. Z drewnianej wieży muzeum roztacza się widok na panoramę Helu, port i Zatokę Pucką. Z kolei w Kątach Rybackich prezentowana jest historia szkutnictwa i rybołówstwa nad Zalewem Wiślanym.

Zapraszamy też wszystkie dzieci na zajęcia wakacyjne do Muzeum Wisły i Centrum Konserwacji Wraków Statków w Tczewie. A wśród atrakcji m.in. zegarek z owoców, zajęcia z fizyki, planowanie rejsów i rozwiązywanie tajemnic żeglugi. Nasze muzeum ma propozycje dla dzieci, a w tym czasie rodzice i dziadkowie mogą zająć się zwiedzaniem ekspozycji.

Wysłuchał ASG