Związkowcy – muzealnicy zapraszają: Muzeum II Wojny Światowej

Lato w tym roku jak na razie dopisuje pod względem pogody, ale również warto – jako alternatywę, wybrać propozycje naszych muzeów. Coś ciekawego znajdzie w nich każda rodzina od dzieci do seniorów. Tym razem – Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku (Gdańsk, Plac Władysława Bartoszewskiego 1, wtotek – niedziela godz. 10-19, we wtorki zwiedzanie bezpłatne).

mIIws-1

Zaprasza Elżbieta Olczak, przewodnicząca KZ NSZZ „S”, kierownik Działu Edukacyjnego.

– Zapraszam do odwiedzenia wystawy stałej naszego muzeum. Gościmy też ekspozycje czasowe poświęcone rotmistrzowi Pileckiemu i generałowi „Grotowi”. Warto też odwiedzić ścieżkę edukacyjną na Westerplatte.

Szczególny walor ma też wystawa dedykowana młodszym miłośnikom historii. Dla dzieci poniżej 12 roku życia i ich rodziców, by nie epatować grozą wojny, tak charakterystyczną dla wojny totalnej, przygotowaliśmy wystawę „Podróż w czasie”. Pokazuje ona wojnę przez pryzmat losów pewnej warszawskiej rodziny. Czynna jest w godzinach 14-19 w dni powszednie oraz w godzinach 10-19 w soboty i w niedziele.

Do muzeum zaś zapraszamy od wtorku do niedzieli w godzinach 10-19. Wtorek jest dniem bezpłatnego zwiedzania wystawy głównej i wystawy dla dzieci.