Włochy wycofają się z podwyższenia wieku emerytalnego?

Czy Włochy wycofają się z reformy podwyższającej wiek emerytalny do 67 lat, wprowadzonej w 2011 roku? Wcześniej w Italii kobiety mogły przejść na emeryturę w wieku 61 lat, a mężczyźni – 65. Reforma z 2011 r. zamroziła także indeksację wyższych emerytur (1700 euro brutto). Jak podaje „Rzeczpospolita”, włoski Trybunał Konstytucyjny uchylił właśnie przepisy o zamrożeniu waloryzacji świadczeń. Po pierwsze, oznacza to konieczność zwrócenia przez rząd w Rzymie włoskim emerytom 16 mld euro zabranych im bezprawnie w ostatnich latach. Po drugie, wyrok Trybunału Konstytucyjnego otwiera drogę do zmiany całej reformy emerytalnej. Kolejni włoscy politycy, w tym premier Mateo Renzi, już zapowiadają możliwość obniżenia wieku emerytalnego w niektórych przypadkach, np. przechodzenia na niższą, ale wcześniejszą emeryturę dla kobiet (w wieku 61–62, a nawet 57 lat) lub po „uzbieraniu” 35 składkowych lat pracy.

ACH

Czytaj także: związki zawodowe we Włoszech