Związek popiera program „Mleko w szkole”
„Solidarność” w pełni popiera  program UE dostarczania mleka i owoców do szkół, o którym poinformował resort rolnictwa.
Rada Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ „S”  podkreśla, że z programu, którego celem jest zachęcenie dzieci do zdrowego odżywania oraz walka z coraz częstszą otyłością wśród dzieci, skorzystają nie tylko dzieci, ale również rolnicy dotknięci rosyjskim embargiem i pracownicy sektora mleczarstwa.
Zainteresowanie programem rośnie. Kiedy Polska przystąpiła do programu ” Mleko w szkole” w 2004 r., zgłosiło się tylko 40 szkół. Jednak z roku na rok zainteresowanie programem rosło, rozwinął się on w 2007 roku, po wprowadzeniu dopłat z budżetu krajowego. W roku szkolnym 2015/2016 mleko otrzymali uczniowie 14 tys. placówek oświatowych (w tym ok. 12 tys. szkół podstawowych); produkty mleczne spożywało ok. 2,6 mln dzieci. 89 proc. dostaw stanowiło mleko  w kartonikach, 10 % dzieci z podstawówek dostają mleko za darmo.
„Solidarność” w pełni popiera takie działania, jednak zgłasza następujące uwagi do programu:
1. Związek oczekuje równych proporcji w wykorzystaniu produktów. W chwili obecnej wynoszą one 96 porcji owoców na 88 porcji mleka i przetworów mlecznych,
2. skoro grupa docelowa dzieci jest ujednolicona, dostawa porcji również winna być jednolita,
3. data ogłoszenia warunków  uczestnictwa Spółdzielni Mleczarskich w programie na rok szkolny 2017/ 2018  budzi obawy, czy zakłady zdążą ze zorganizowaniem dodatkowej produkcji przetworów mlecznych,
4.  gramatury zostaną podane w połowie lipca. Opracowanie projektów opakowań i  wdrożenie produkcji może zająć kilka miesięcy, stąd obawy, że wiele Spółdzielni nie przystąpi do programu,
5. obawy budzi dostarczenie urządzeń chłodniczych i koszty przechowalnictwa, a także brak rozwiązania, na wypadek, gdyby z przyczyn losowych lub innych został przerwany system chłodniczy,
6. brak informacji, to będzie ponosił koszty serwisu urządzeń łańcucha chłodniczego, skoro wg założenia mają być promowane tylko świeże produkty.
hd
Download PDF
Powrót Drukuj stronę