ZUS oczami uczniów

Zakład Ubezpieczeń Społecznych to nie tylko składki, renty, emerytury i zasiłki – to także edukacja. Z myślą o uczniach powstał „Projekt z ZUS”, którego celem jest w przystępny sposób popularyzować wiedzę o ubezpieczeniach społecznych od najmłodszych lat.

Tego typu projekty pomogą młodym ludziom poznać ideę solidaryzmu społecznego i podjąć ważne decyzje dotyczące ich przyszłej kariery zawodowej. „Projekt z ZUS” skierowana jest do uczniów szkól podstawowych To jedna lekcja, której zwieńczeniem będzie wykonanie pracy dotyczącej ubezpieczeń społecznych. Może to być komiks, prezentacja albo film Uczestników ogranicza wyłącznie ich wyobraźnia.

Z myślą o szkołach zainteresowanych projektem, ZUS wspólnie z metodykami nauczania przygotował atrakcyjne dla uczniów materiały dydaktyczne. Nauczyciele natomiast mają do dyspozycji gotowe scenariusze lekcji, prezentacje, film, karty projektu i arkusze ocen oraz opiekę merytoryczną pracowników ZUS. Materiały można pobrać ze strony zus.pl/edukacja.

Najlepsze prace zostaną opublikowane na stronie ZUS, a na ich autorów czekają atrakcyjne nagrody rzeczowe. Przekonały się o tym Agnieszka Falkowska i Magdalena Wrąbel ze Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Ziemi Gdańskiej w Pszczółkach, których praca w poprzedniej edycji zajęła II miejsce w kategorii „Komiks”.

„Projekt z ZUS” może być przeprowadzony w trakcie trwania całego roku szkolnego. Więcej szczegółów na jego temat udzielą  Klaudia Skoniecka (klaudia.skoniecka@zus.pl, 58 3078613), Alina Łepkowska (alina.lepkowska@zus.pl, 58 3078613) z Oddziału ZUS w Gdańsku oraz Joanna Szewczyk (joanna.szewczyk01@zus.pl, 59 8419228) z Oddziału w Słupsku.

Zachęcamy do udziału!

Regionalny rzecznik prasowy ZUS województwa pomorskiego
Krzysztof Cieszyński