ZRG NSZZ „Solidarność”: Nie zrobimy wszystkiego naraz

Założenia Narodowego Programu Mieszkaniowego „Mieszkanie+”, plany budowy nowych połączeń drogowych, sytuacja Poczty Polskiej to główne tematy poruszone przez Kazimierza Smolińskiego, wiceministra infrastruktury i budownictwa, który był gościem listopadowego Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.

Po wprowadzonym na początku tego roku programie 500+, rząd Beaty Szydło przystąpił do realizacji programu Mieszkanie+, którego celem jest wybudowanie tanich mieszkań na wynajem. Zdaniem wiceministra Kazimierza Smolińskiego, powodzenie programu zależy w dużej mierze od zaangażowania władz samorządowych.

– Nieważne czy na danym ternie rządzi PiS, czy PO, ważne jest, czy władze lokalne będą chciały przystąpić do programu – mówił Smoliński, który z ramienia resortu infrastruktury i budownictwa nadzoruje program.

Na poniedziałkowym spotkaniu mówiono również o planach budowy dróg w naszym województwie, a także o sytuacji w Poczcie Polskiej.

– Udało się nam zahamować negatywne zmiany wprowadzone przez poprzednią ekipę rządzącą. Przywracamy zlikwidowane placówki pocztowe. Wspólnie ze związkami zawodowymi poprawiamy warunki pracy pracowników – zapewniał wiceminister.

Związkowców interesowały przede wszystkim sprawy związane z warunkami pracy.

Zbigniew Kowalczyk pytał, kiedy zaczną w pełni obowiązywać zasady ustawy o zamówieniach publicznych, szczególnie dotyczące warunków przetargów publicznych. Jego zdaniem wciąż w przetargach publicznych najważniejsze jest kryterium ceny i nie są stosowane klauzule społeczne, co powoduje, że przegrywają w nich firmy zatrudniające pracowników na uczciwych zasadach. Padały też pytania dotyczące przywrócenia wieku emerytalnego, w tym powiązania przejścia na emeryturę od stażu pracy. Wiceminister zapewnił, że obecna ekipa rządząca pracuje nad realizacją zobowiązań przedwyborczych, jednak wszystko wymaga czasu.

- Nie zrobimy wszystkiego naraz – asekurował się Kazimierz Smoliński.

Rząd (czy będzie to obecna ekipa?) np. budową S6 zajmie się dopiero około 2020 roku.

W drugiej części posiedzenia Zarządu Regionu omówiono tegoroczny plan obchodów uroczystości upamiętniających ofiary stanu wojennego i rocznicy Grudnia’70.

W tym roku, w związku z 35 rocznicą wprowadzenia stanu wojennego, planowane jest na 13 grudnia  odsłonięcie pomnika Antoniego Browarczyka oraz koncert muzyczny transmitowany przez Telewizję Polską Gdańsk i Radio Gdańsk.

O pracach Powiatowej Rady Rynku Pracy powiadomił członków Zarządu Regionu Krzysztof Żmuda. I tak decyzją członków rady, w kilku pomorskich szkołach zostaną otwarte nowe kierunki kształcenia, między innymi w takich zawodach jak szkutnik, fototechnik, technik automatyk.

Członkowie Zarządu Regionu zapoznali się również ze stanowiskiem Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego w sprawie dialogu społecznego w firmach na terenie województwa pomorskiego oraz ze stanowiskiem Komisji Krajowej „S” w sprawie umowy CETA.

W czasie posiedzenia członkowie gdańskiej „S” mogli skosztować produktów POLMLEK „Maćkowy”.

(mk)