Zostań świętym Mikołajem i pomóż biednym dzieciom z Gdańska! Zgłoszenia do akcji tylko do 1 grudnia

Pracownicy Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Gdańsku już po raz piąty zapraszają do udziału w akcji „Każdy może pomóc”. W tym roku na prezenty czeka już 500 dzieci!

Co trzeba zrobić, żeby wziąć udział w akcji? Pracownicy socjalni na podstawie ankiet wypełnionych podczas rozmów z dziećmi przygotowali listy opisujące zainteresowania i preferencje dzieci. Z takiego listu dowiemy się na przykład, że przygotujemy prezent dla czteroletniej dziewczynki, która ma 105 centymetrów wzrostu i nosi buty w rozmiarze 26, lubi bawić się lalkami i pluszakami, a jej ulubionym kolorem jest różowy. Podane są też informacje o ewentualnych chorobach i ograniczeniach żywieniowych. Osoba zainteresowana udziałem w akcji losuje taki list i na podstawie uzyskanych informacji przygotowuje paczkę dla opisanego dziecka.

Aby wziąć udział w losowaniu, należy do 1 grudnia zgłosić się do kancelarii Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie przy ulicy Konrada Leczkowa 1A lub zadzwonić pod numer 797 909 120, można też wysłać maila na adres kmp@mopr.gda.pl. Zapakowane prezenty należy dostarczyć do magazynu na Międzynarodowych Targach Gdańskich przy ulicy Żaglowej 11 w Gdańsku w terminie od 5 do 9 grudnia 2016 roku. Finał akcji i wręczenie paczek zaplanowano na 14 grudnia.

– W tym roku pracownikom socjalnym udało się przygotować listy od 500 dzieci. W każdej edycji udaje się dotrzeć do coraz większej ich liczby. Paczkę może przygotować każdy, a pomoc jest anonimowa dla obu stron. Darczyńca nie zna nazwiska dziecka, a obdarowana rodzina nie poznaje danych personalnych osoby przygotowującej paczkę – podkreśla Ewa Kluczyk, przewodnicząca Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” w Miejskim Ośrodku Pomocy Rodzinie w Gdańsku.

Pomysłodawczynią akcji i osobą odpowiedzialną za jej przeprowadzenie jest Magdalena Theus.  – Inspiracją jest potrzeba pomagania i uruchamiania pokładów dobra, które mają w sobie ludzie. Przygotowaliśmy formułę, w której życzenia dzieci nie są wypowiedziane wprost. Darczyńcy nie muszą mierzyć się z zakupem konkretnego przedmiotu, który mógłby okazać się kosztowny, ale mogą sami zinterpretować informacje wyczytane w liście. Zainteresowanie akcją jest ogromne, na 29 listopada zostało już tylko około czterdziestu listów – opowiada pani Magdalena.

MarWer

Więcej o akcji na stronie MOPR Gdańsk