Znowu strajki w Amazonie

Pracownicy sześciu centrów dystrybucji w Niemczech, należących do handlowego giganta, firmy Amazon, rozpoczęło kolejny w ostatnich miesiącach strajk. Spór pracowników Amazona z zarządem przedsiębiorstwa u naszych zachodnich sąsiadów trwa od 2013 r. Pracownicy domagają się m.in. podwyżek i zawarcia układu zbiorowego pracy.

Niemieckich strajkujących wsparła m.in. Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” w polskim oddziale Amazona, zarejestrowana w Regionie Dolny Śląsk. „Jesteśmy pod wrażeniem waszych działań, tak skutecznego upominania się o poprawę warunków pracy i płacy. Mamy nadzieję, że pracownicy w Polsce w niedługim czasie podejmą podobne działania i upomną się o lepsze warunki pracy. W magazynach w naszym kraju są one nieporównywalnie gorsze. Nasi pracownicy pracują za 3,5 euro, czyli czterokrotnie mniej niż w Niemczech” – głosi m.in. stanowisko „S” w polskim oddziale Amazona.

Organizacja związkowa w „Amazon” nad Wisłą (czy raczej – nad Odrą) powstała w styczniu br. Była to odpowiedź na liczne problemy pracownicze w amerykańskim gigancie handlowym. Pracownicy w centrach logistycznych Amazona pracują w trudnym systemie zmianowym (10 godzin 4 dni w tygodniu). Walczą m.in. o zmiany w regulaminie pracy, podwyżki wynagrodzeń, w tym za pracę w godzinach nadliczbowych, niedziele i święta, lepsze warunki socjalne.

Czytaj więcej o „S” w Amazon Polska