Znowu są Mostostalem

Mostostal Chojnice obchodzi w tym roku 45 lat istnienia. Pracownicy mają dodatkowy powód do radości – firma, która kilkakrotnie zmieniała nazwę, wróciła do historycznego szyldu.

A są powody do dumy: Organizacja Zakładowa NSZZ „Solidarność” w Mostostalu Chojnice jest jedną z dwóch chojnickich, które mają swój sztandar (drugą jest Organizacja Zakładowa NSZZ „Solidarność” w Pomorskim Oddziale Przewozów Regionalnych w Gdyni).

Kiedy w sierpniu 1980 roku w całej Polsce rozpoczęły się strajki, również w Mostostalu zawiązał się Komitet Strajkowy. Potem powstała tam „Solidarność”.

W czasie stanu wojennego ksiądz kanonik Roman Lewandowski ukrył sztandar „Solidarności” w Mostostalu w bazylice pw. Ścięcia Św. Jana Chrzciciela w Chojnicach i przetrzymał go aż do reaktywacji Związku w 1989 roku. Pamiątką z czasów strajków jest też krzyż, który obecnie znajduje się w pomieszczeniu należącym do zakładowej „Solidarności” i – jak podkreśla przewodniczący komisji zakładowej Janusz Wiśniewski – robi wrażenie na wszystkich, którzy go zobaczą.

3 marca organizacja zakładowa przeprowadziła wybory. Oprócz przewodniczącego w skład komisji zakładowej weszły cztery osoby – Marek Brunka, Tomasz Gniadkiewicz, Dariusz Lietz i Marcin Ossowski. Komisja rewizyjna również ma czterech członków. Zostali nimi: Leszek Chmielewski, Tomasz Gawlicki, Jan Grebin i Kazimierz Szczepański. Na elektorów wybrano Leszka Chmielewskiego, Jana Grebina, Dariusza Lietza i Janusza Wiśniewskiego.

Jakie plany na nową kadencję ma przewodniczący Janusz Wiśniewski? Poważnym wyzwaniem jest pozyskanie nowych członków.

– Jest taka rotacja, że młodzi ludzie przychodzą i się zwalniają, a starsi pracownicy odchodzą na emerytury. Obecnie na 286 pracowników jest 51 członków związku. To jest nasza bolączka i musimy robić wszystko, żeby zachęcić ludzi – podkreśla.

Nie ukrywa też, że komisję zakładową czekają negocjacje, bo w 2018 roku przestaje obowiązywać obecny układ zbiorowy pracy.

W pozyskaniu nowych członków może pomóc dodatkowa działalność. Dlatego związkowcy z Mostostalu współorganizują (razem z Oddziałem Chojnice NSZZ „Solidarność”) spływy kajakowe. Przy okazji Bożego Narodzenia celebrują też spotkania opłatkowe.

Martyna Werra