Odwołanie kolejnego prezesa Energi SA. Tym razem po miesiącu

Po miesiącu urzędowania Arkadiusz Siwko został odwołany z funkcji prezesa Energi. Taką decyzję podjęła we wtorek 31 lipca br. rada nadzorcza spółki. Nie podano przyczyny odwołania.

Arkadiusz Siwko to siódmy prezes tej ważnej spółki od wygranych przez obóz PiS wyborów. Był prezesem Energi niecały miesiąc. Został powołany 2 lipca br. Wcześniej – przez pięć miesięcy – obowiązki prezesa pełniła Alicja B. Klimiuk, która objęła to stanowisko po rezygnacji Daniela Obajtka, który objął prezesowanie Orlenu.

- Tak się składa, że moją pierwszą pracą zawodową było środowisko medialne tutaj w tym mieście czyli tygodnik „ Młoda Polska”. Zaraz po 1989 roku ten tygodnik współtworzyłem. Byłem zastępcą redaktora naczelnego przez dwa lata. Mogę powiedzieć, że włożyłem jakąś cegiełkę do debaty publicznej – mówił na spotkaniu z dziennikarzami Arkadiusz Siwko, jeszcze jako prezes, trzy dni przed odwołaniem.

Były prezes Energii był m.in. prezesem Polskiej Grupy Zbrojeniowej, pełnił funkcję szefa Operatora Logistycznego Paliw Płynnych, a także zasiadał w radzie nadzorczej Orlenu. Był treaktowany jako „człowiek Antoniego Macierewicza”. O jego odwołaniu poinformowało Radio Gdańsk. Decyzja do momentu ogłoszenia była trzymana w tajemnicy. Nie jest zaś tajemnicą, iż nie ma chemii między premierem Mateuszem Morawieckim i Pawłem Borysem, bankowcem, prezesem Polskiego Funduszu Rozwoju, a ministrem energii Krzysztofem Tchórzewskim i jego ekipą.

Przed prezesem Siwko na tym stanowisku w Enerdze byli od 2015 roku: Daniel Obajtek, Alicja B. Klimiuk, Roman Pionkowski, Andrzej Tersa, Dariusz Kaśków oraz Jacek Kościelniak.

Grupa Energa to trzeci największy operator systemu dystrybucyjnego w zakresie dostarczanej energii oraz trzeci największy sprzedawca energii elektrycznej w Polsce.

ASG.