Znad Loary do „Solidarności”. Spotkanie polskich i francuskich związkowców

Młodzi związkowcy z francuskiego regionu Pays de la Loire odwiedzili Gdańsk. Grupa 21 osób reprezentujących związek zawodowy CFDT spotkała się 20 marca z przedstawicielami Komisji Krajowej oraz Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.

fot. Paweł Glanert

Jak podaje Dział Informacji KK, związkowców z Francji bardzo interesowały działania „Solidarności”, sposób organizowania pracowników w naszym kraju oraz zaangażowanie młodych osób w Związek. Wysłuchali krótkiej prezentacji na temat historii i struktury „S”, którą przedstawił szef Działu Zagranicznego Komisji Krajowej Andrzej Adamczyk.

– Najważniejsza jest rozmowa jeden na jeden z pracownikiem, dlatego kluczowa jest praca profesjonalnych organizatorów związkowych, którzy nawiązują kontakty z zatrudnionymi – Roman Kuzimski, z-ca przewodniczącego Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S”, odpowiedzialny za regionalny dział organizowania i rozwoju, przedstawił gościom z Francji podstawy rozwoju Związku.

O sytuacji młodych Polaków na rynku pracy i ofercie „S” dla nich mówiła Magda Buchowska, pełnomocnik „S” ds. młodych. Ciekawym punktem spotkania były spostrzeżenia z własnej działalności związkowej, którymi podzielili się z Francuzami młodzi związkowcy z Regionu Gdańskiego.

Paweł Dziwosz, przewodniczący „S” w Federal Mogul Bimet, gdzie uzwiązkowienie sięga 30 proc., a związek działa od lat, przekonywał, że i w takiej organizacji nie można zapomnieć o rozwoju Związku. – Nasze działania opierają się głównie na organizowaniu pracowników wokół ważnych problemów pracowniczych – powiedział Dziwosz.

– Nasza organizacja zakładowa istnieje od niecałego roku. Nie powstałaby bez wsparcia regionalnych organizatorów, którzy przeprowadzili odpowiednią kampanię – podkreślał z kolei Michał Pijanowski, przewodniczący zakładowej „S” w DCT Gdańsk.

Przedstawiciel CFDT, Yoann Bréhéret, zwrócił uwagę, że zarówno we Francji, jak i w Polsce sytuacja wygląda dość podobnie, jeśli chodzi o bezrobocie wśród młodych osób oraz poziom uzwiązkowienia. – W tej chwili wszystkie narzędzia, które wykorzystujemy w naszej działalności, mają na celu rozwój Związku. Chcemy w ten sposób poprawić uzwiązkowienie i spowodować większą autonomię pracowników – podkreślił Bréhéret.

CFDT (Francuska Demokratyczna Konfederacja Pracy) to związek z niemal stuletnią tradycją, który liczy ok. 850 tys. członków. Współpraca „S” z CFDT trwa już od lat 80., gdy francuscy związkowcy wspomagali materialnie i moralnie ruch związkowy nad Wisłą. Natomiast w latach 90. i pierwszej dekadzie XXI wieku związek CFDT w ramach umowy bilateralnej udzielał wsparcia liderom zakładowym, szkoleniowcom i organizatorom związkowym.

Czytaj więcej na stronie Komisji Krajowej