Zmiany w podatkach – na razie VAT z 23 na 22 proc. Czy to odczują konsumenci?

Od 2017 r. podstawowa stawka podatku od towarów i usług (VAT) spadnie z 23 proc. do 22 proc., a druga, obniżona stawka, z 8 proc. do 7 proc. – poinformował Tomasz Szałwiński, zastępca dyrektora Departamentu Polityki Makroekonomicznej Ministerstwa Finansów podczas spotkania zespołu problemowego ds. budżetu, wynagrodzeń i świadczeń socjalnych Rady Dialogu Społecznego, któremu przewodniczy Henryk Nakonieczny, członek Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”.

Obniżenie stawek VAT oznacza powrót do stawek z 2010 r. Zostały one podwyższone za czasów ministra finansów Jacka Rostowskiego w związku ze złą sytuacją budżetu państwa i ryzykiem dalszej destabilizacji finansów publicznych na skutek szybkiego wzrostu długu publicznego. Podwyżka stawek VAT miała obowiązywać przez trzy lata, ale jest utrzymywana do dziś. Zgodnie z obecnie obowiązującą ustawą podstawowa stawka VAT ma wrócić do poziomu 22 proc. od 2017 r.

Niektórzy ekonomiści, jak prof. Witold Modzelewski, który zasiada w Narodowej Radzie Rozwoju powołanej przez prezydenta RP, uważają, że obniżka podstawowej stawki VAT z 23 do 22 proc. nic nie da, a cały efekt ekonomiczny przejmą sprzedawcy, a nie nabywcy. Straci się dochody budżetowe bez efektu dla konsumentów. Musi więc ona pozostać, ze względu na sytuację finansów publicznych, na poziomie 23 proc.

Oprócz stawki podstawowej mamy też dwie stawki obniżone: 8-proc. (niektóre produkty spożywcze; usługi budowlane i remontowe) i 5-proc. na np. chleb, nabiał, przetwory mięsne, produkty zbożowe, makaron, soki, książki drukowane oraz wydawane na dyskach, taśmach i innych nośnikach oraz specjalistyczne czasopisma.

Podczas zeszłotygodniowego spotkania Tomasz Szałwiński mówił też o planach resortu dotyczących PIT, a konkretnie kwoty wolnej od podatku, której stopniowe podnoszenie  wynika z wyroku Trybunału Konstytucyjnego i było zapowiadane w kampanii prezydenckiej Andrzeja Dudy i przez premier Beatę Szydło. Kwota wolna będzie podwyższana stopniowo. Tę zmianę odczujemy pozytywnie najpewniej przy składaniu PiT za 2016 rok. Jeden z wariantów zmiany w PIT zakłada szybsze podwyższanie  kwoty wolnej dla osób o niższych dochodach, a dla tych o wyższych – wolniej.