Wyniki wyborów prezydenckich 51,55:48,45 – Andrzej Duda!

Andrzej Duda, zwycięzca wyborów prezydenckich obejmie urząd 6 sierpnia br. Tego dnia prezydent elekt przed Zgromadzeniem Narodowym złoży przysięgę. Duda, związany umową programową z „Solidarnością” zastąpi na urzędzie prezydenta Bronisława Komorowskiego.   Kandydat PiS zdobył 51,55 proc. a na Bronisława Komorowskiego oddało głosy 48,45 proc. wyborców.

Frekwencja w kraju wyniosła 55,34 proc.

W woj. pomorskim Andrzej Duda otrzymał 40,22 proc. a Bronisław Komorowski – 59,78 proc. Frekwencja wyniosła 56,72 proc.

W Gdańsku, który od lat jawi się jako bastion PO, popierany przez tą partię Bronisław Komorowski zdobył 62,94 proc. głosów (poparło go 139,6 tys. gdańszczan). Andrzej Duda zyskał zaś 37,06 proc. wypracowując 82,2 tys. głosów.

Rekordowe poparcie uzyskał Bronisław Komorowski w gdańskim areszcie śledczym, w którym otrzymał 85,74 proc. głosów. Wyśmienity wynik uzyskał też urzędujący prezydent w Zakładzie Karnym na Przeróbce, w którym poparło go 264 osadzonych (75,43 proc.) przy 86 popierających Dudę (24,57 proc.).

Z kolei w akademiku nr 8 przy ul. Wyspiańskiego Dudę poparło 73,98 proc. studentów.

Frekwencja w grodzie nad Motławą była wyjątkowo wysoka i wyniosła 62.87 proc.

W Gdyni również triumfował urzędujący prezydent zdobywając, aż 78,6 tys. czyli 65,71 proc. głosów. W powiecie bytowskim Andrzej Duda zyskał 44,36 proc. głosów, a Bronisław Komorowski – 55,64 proc.  W chojnickim Duda zdobył 45,59 proc., Komorowski – 54,41 proc.

W powiecie lęborskim na Dudę zagłosowało 39,35 proc., a na Komorowskiego – 60,65 proc. W wejherowskim na kandydata PiS zagłosowało 42,98 proc., a na urzędującego prezydenta – 57,02 proc. W innych kaszubskich powiatach wybory były prawie na „remis”. I tak w powiecie kościerskim za Dudą opowiedziało się 48,89 proc. wyborców, a za Komorowskim – 51,11 proc.

W powiecie kartuskim Duda uzyskał 49,96 proc. a Komorowski – 50,04 proc. Andrzej Duda w Sierakowicach uzyskał aż 62,85 proc. głosów.

Spośród gmin Pomorza Andrzej Duda zwyciężył też m.in. w Dziemianach (63,11 proc.), Lipuszu (59,91 proc.), Lipnicy (63,19 proc.), Lini (59,36 proc.), Luzinie (55,52 proc.), Brusach (56,33 proc.), Stężycy (54,43 proc.).

Pokonał też rywala w Czersku (50,87 proc.).

Z kolei w powiecie tczewskim kandydat PiS zdobył 43,07 proc. głosów.

W powiecie starogardzkim Dudę poparło 49,15 proc. Kandydat PiS wygrał m.in. w Czarnej Wodzie (54,71 proc.), Zblewie (51,30 proc.) i Skórczu (54,37 proc.).

Tym razem sztabowcom PO nie udało się skutecznie straszyć PiS, „siejącymi agresję i nienawiść”. Arogancja partii władzy i jej fatalne rządy od 2007 roku przekonały Polaków, iż potrzebne są   zmiany.

Bronisławowi Komorowskiemu nie udało się oderwać pępowiny łączącej go z PO. Na nic zdał się parasol ochronny rozpostarty przez większość mediów. Nie wystarczyło pokazać się z celebrytami i sportowcami oraz rozmaitymi interesariuszami władzy a w finiszu kampanii obiecać co tylko do głowy przyjdzie.

Tym razem to demokracja, swobodny przepływ informacji przez Internet oraz media opozycyjne wygrały.

ASG