Zmarł Wojciech Jaruzelski

Nie żyje Wojciech Jaruzelski, komunistyczny dyktator, który próbował zdusić NSZZ „Solidarność”, były minister Obrony Narodowej, były szef WRON i prezydent w latach 1989-90.

stan_wojenny

Stan wojenny, grudzień 1981 r. na ulicach Gdańska. fot. Paweł Glanert

Wojciech Jaruzelski nie odpowiedział za wprowadzenie w 1981 r. stanu wojennego, ani za masakrę robotników Wybrzeża w grudniu 1970 r. Odszedł w wieku 90 lat.

Jaruzelski pochodził z rodziny szlacheckiej, wywiezionej przez sowietów na Daleki Wschód. Tam przekonał się do komunizmu. W ZSRS Jaruzelski przeszedł szkolenie wojskowe i polityczne. Przeszedł szlak bojowy do Nysy Łużyckiej.  W 1946 Jaruzelski został skierowany do Wyższej Szkoły Oficerskiej w Rembertowie. Po wojnie Jaruzelski prowadził m.in. rozbicia  UPA, ale też podziemia antykomunistycznego.  28 maja 1946 stał na czele grupy zwiadowczej w Hrubieszowie, gdzie pierwszy i jedyny raz połączone siły WiN oraz UPA zdobyły budynki starostwa, UB i PPR.

Według IPN Jaruzelski współpracował w latach 1946–1954 jako agent informator z Informacją Wojskową.

W październiku 1956 r. Jaruzelski opowiedział się za pozostaniem marszałka Konstantego Rokossowskiego w Wojsku Polskim. Od 11 kwietnia 1968 do 21 listopada 1983 Jaruzelski był ministrem obrony narodowej. W tym czasie WP brało udział w inwazji na Czechosłowację w ramach operacji „Dunaj”, uczestniczyło w dławieniu protestów robotniczych w 1970 i 1981 roku. Od 18 października 1981 r. był I sekretarzem KC PZPR.

Podległe mu sztaby już w sierpniu 1980 r. rozpoczęły prace studyjne nad wprowadzeniem stanu wojennego w Polsce.  13 grudnia 1981 wprowadził w Polsce stan wojenny i stanął na czele Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego (WRON).

W latach osiemdziesiątych Jaruzelski zainicjował ze współpracownikami spóźnione reformy gospodarcze w 1987 roku i instytucjonalne. Był  animatorem Okrągłego Stołu. 18 lipca 1989 roku został prezydentem PRL. Wyboru dokonało Zgromadzenie Narodowe   zaledwie jednym głosem przewagi, dzięki poparciu kilku posłów Obywatelskiego Klubu Parlamentarnego.

ASG