Zmarł przyjaciel i badacz „Solidarności”

Zmarł prof. Marek Latoszek, socjolog, były kierownik Zakładu Socjologii Medycyny i Patologii Społecznej Akademii Medycznej w Gdańsku. Ważne miejsce w jego pracy naukowej zajmowało badanie historii i dziedzictwa „Solidarności”.

Zdjęcie: Adam Chmielecki

latoszek

Autor wielu prac naukowych i popularnonaukowych, w tym poświęconych NSZZ „Solidarność”: Sierpień`80 we wspomnieniach (1991), Solidarność. Dwadzieścia lat później (2001), Dziedzictwo Solidarności – dar dla tożsamości Gdańszczan (2003), „Solidarność” w imieniu narodu i obywateli (2005).

Profesor Marek Latoszek był założycielem Katedry Socjologii w Kaszubsko-Pomorskiej Szkole Wyższej w Wejherowie (2003 r.). Działacz Polskiego Towarzystwa Socjologicznego (7-krotny przewodniczący Oddziału Gdańskiego); w latach 1995-98 prezes Gdańskiego Towarzystwa Naukowego, członek Komitetu Socjologii PAN, Komitetu Etyki w Nauce przy Prezydium PAN i Komitetu Pamiętnikoznawstwa PAN.

Prof. dr hab. Marek Latoszek otrzymał nagrodę im. Jana Heweliusza za rok 2008 w kategorii nauk humanistycznych za całokształt badań dotyczących ruchu społecznego „Solidarność” oraz problematyki regionalizmu i etniczności.

Pragniemy poinformować, że zgodnie z wolą Rodziny Zmarłego uroczystości pogrzebowe odbędą się 19 lutego 2015 r. o godz. 14 na Starym Cmentarzu w Kielcach.

W 2013 roku profesor Marek Latoszek udzielił wywiadu „Magazynowi Solidarność”