Zmarł nasz kolega związkowiec poparzony przy likwidacji awarii w Gdyni

Wojciech Hebel z KZ NSZZ „S” przy Okręgowym Przedsiębiorstwie Energetyki Cieplnej w Gdyni zmarł we wtorek 4 listopada br. w Zachodniopomorskim Centrum Leczenia Ciężkich Oparzeń i Chirurgii Plastycznej w Gryficach, po 12 dniach walki o życie.

23 października br. podczas usuwania wielkiej awarii magistrali ciepłowniczej przy ul. Janka Wiśniewskiego w Gdyni nasz kolega – związkowiec uległ poparzeniu. Pracował, by jak najszybciej usunąć skutki awarii, która pozbawiła na wiele godzin dopływu ciepła i ciepłej wody do kilkudziesięciu tysięcy mieszkańców Gdyni i Rumi.  W tym dniu wykonywał on pracę nadzoru nad ekipą usuwającą awarię.

Obrażenia były tak poważne, że na nic nie zdały się próby ratowania jego życia w klinice w Gryficach.

W OPEC Wojciech Hebel pracował od 20 lat. Był mistrzem eksploatacji Działu Przesyłu. W KZ NSZZ „S” działał drugą kadencję. Był też delegatem Sekcji Krajowej Ciepłownictwa naszego Związku. Był inicjatorem powstania grupy piłkarskiej trenującej i reprezentującej OPEC w zawodach na szczeblu lokalnym jak i krajowym. Miał 39 lat. Miał żonę. Osierocił sześcioletniego syna.

Dzieląc się z rodziną w bólu dziękujemy tym, którzy odpowiedzieli na apel o pomoc w zbiórce krwi dla kolegi.  Zebrana krew już nie pomoże Wojtkowi a każda zebrana jej kropla może ocalić inne życie.