Zmarł nasz Kolega Stanisław Flis

Jesteśmy zaskoczeni i głęboko zasmuceni wiadomością o nagłej śmierci naszego Kolegi Stanisława Flisa, pracownika Archiwum Komisji Krajowej.

flis_stanislaw

Stanisław Flis był w latach 1989-2008 archiwistą Archiwum Państwowego w Gdańsku, w 2008-2012 pracownikiem Instytutu Pamięci Narodowej Oddziału w Gdańsku, a od 2012 pracował w Komisji Krajowej NSZZ Solidarność. Od 5 kwietnia 2004 do 26 czerwca 2012 pełnił funkcję prezesa Gdańskiego Oddziału Stowarzyszenia Archiwistów Polskich. Od 2012 r. był członkiem zarządu Głównego Stowarzyszenia Archiwistów Polskich i członkiem Rady „Archiwisty Polskiego”.

Flis był organizatorem wielu wystaw, konferencji i autorem licznych publikacji, w tym m.in. „Antoni Browarczyk – pierwsza śmiertelna ofiara stanu wojennego w Gdańsku, „Wojna o akta” i  koordynatorem m.in. europejskiego projektu e-Rmione.

W ostatnim czasie był zaangażowany w projekt „Rozproszone Archiwa NSZZ Solidarność”, który ma na celu stworzyć system informacji o miejscach gdzie są przechowywane akta NSZZ „Solidarność”, aby badacze Związku na bazie tych dokumentów mogli pisać historię Związku.

Msza święta odprawiona zostanie 24 lipca o godzinie 12:30 w kościele pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa w Sopocie (ul. Malczewskiego 18). Uroczystości pogrzebowe odbędą się bezpośrednio po mszy św. na Cmentarzu Komunalnym w Sopocie przy ul. Malczewskiego 31.

W imieniu Prezydium ZRG i Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” oraz pracowników Zarządu Regionu składamy rodzinie i bliskim szczere wyrazy współczucia.