Pogrzeb Longina Komołowskiego 10 stycznia w Warszawie

Księga kondolencyjna pamięci Longina Komołowskiego została wyłożona 3 stycznia w Zachodniopomorskim Urzędzie Wojewódzkim. Wieloletni przewodniczący Regionu Pomorze Zachodnie NSZZ „Solidarność”, wicepremier i minister pracy w rządzie Akcji Wyborczej Solidarność, ostatnio prezes Stowarzyszenia Wspólnota Polska, zmarł po ciężkiej chorobie 30 grudnia 2016 r. Miał 68 lat.

Pogrzeb Longina Komołowskiego odbędzie się 10 stycznia o godz. 13 w Świątyni Opatrzności Bożej w Warszawie i będzie miał charakter państwowy.

Longin Komołowski urodził się w 1948 r. Związany był z przemysłem stoczniowym, ostoją „Solidarności”.  Był wieloletnim pracownikiem Stoczni Szczecińskiej. Brał udział w protestach w grudniu 1970 i styczniu 1971 roku oraz w historycznym strajku w sierpniu 1980 roku. Po wprowadzeniu stanu wojennego działał w podziemnych strukturach Związku.

W latach 1990–1997 pełnił funkcję przewodniczącego Zarządu Regionu Pomorze Zachodnie i jednocześnie członka Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „S”. Poseł na Sejm RP w latach 1997–2001 (AWS) i 2007–2011 (z listy PiS). W latach 1997–2001 minister pracy w rządzie Jerzego Buzka, w latach 1999–2001 także jako wicepremier. Od 2000 roku prezes Polskiego Komitetu Paraolimpijskiego, a od 2010 roku prezes Stowarzyszenia Wspólnota Polska.

W latach 90. zaangażowany w prace Komisji Trójstronnej do spraw Społeczno-Gospodarczych, był uważany za człowieka dialogu. Jedną z jego ostatnich misji była w 2015 r. mediacja w konflikcie między zarządem a pracownikami Jastrzębskiej Spółki Węglowej.

Longin Komołowski był wyróżniony licznymi odznaczeniami, m.in. Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski i Krzyżem Wolności i Solidarności.

ACH

fot. solidarność.szczecin.pl