Odszedł ks. kardynał Franciszek Macharski – Wieczne odpoczywanie…

2 sierpnia 2016 r. rano o godz. 9.37, w wieku 89 lat zmarł kardynał Franciszek Macharski, emerytowany metropolita krakowski, współpracownik Jana Pawła II, biskup ubogich, czciciel Bożego Miłosierdzia, jeden z duchowych przywódców Kościoła w Polsce. Po wyborze kard. Karola Wojtyły na papieża (Jan Paweł II zmarł 2 kwietnia 2005 o godzinie 21.37, czyli o 9.37) został metropolitą krakowskim.

macharski

Kardynała Macharskiego odwiedził Ojciec Święty. Franciszek w czwartek 28 lipca rano w szpitalu w Krakowie. Papież, aby odwiedzić kardynała, zmienił harmonogram swojej wizyty.
– Papież podziękował całemu zespołowi i go pobłogosławił – powiedział prof. Jerzy Wordliczek, szef Oddziału Anestezjologii i Intensywnej Terapii Szpitala Uniwersyteckiego.

Kard. Franciszek Macharski po operacji kręgosłupa był utrzymywany w śpiączce farmakologicznej.
Kardynał Franciszek Macharski był jedna z najważniejszych postaci Kościoła.

Urodził się 20 maja 1927 roku w Krakowie.  Święcenia kapłańskie przyjął 2 kwietnia 1950 roku. W latach 1979-2005 był metropolitą krakowskim po Karolu Wojtyle, który w 1979 roku został   papieżem. Kardynał Macharski był wiceprzewodniczącym Konferencji Episkopatu Polski (1979-94) oraz przewodniczącym Komisji ds. Nauki Katolickiej i Komisji ds. Apostolstwa Świeckich. Należał do watykańskiej kongregacji: ds. Biskupów, ds. Duchowieństwa, ds. Instytutów Życia Konsekrowanego i Stowarzyszeń Życia Apostolskiego oraz ds. Wychowania Katolickiego. Kard. Macharski mieszkał na terenie Sanktuarium Ecco Homo św. Brata Alberta i w miarę możliwości brał udział w ważnych wydarzeniach Kościoła.

16 grudnia 1980 roku kard. Franciszek Macharski poświęcił pomnik Poległych Stoczniowców.  W latach 90-tych kardynał Macharski uczestniczył w Gdyńskiej Drodze Krzyżowej, idąc ulicami naszego portowego miasta w rocznicę Grudnia 1970.

Ostatnie namaszczenie ks. Franciszek Macharski otrzymał od papieża Franciszka.

Kardynała Macharskiego podczas uroczystości pogrzebowej, zapowiedzianej na piątek 5 sierpnia br., pożegna też delegacja z Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.

ASG

Na zdjęciu: Krakowski Arcybiskup Senior, śp. Frranciszek Macharski. KSAF AGH Krakowska Studencka Agencja Fotograficzna AGH – KSAF-AGH-PBogunia-20 / Wikimedia Commons