Zmarł Jarosław Wilner. Wieczny odpoczynek racz mu dać Panie

W Kaliszu odbyły się uroczystości pogrzebowe tragicznie zmarłego w wypadku samochodowym Jarosława Wilnera, szefa Zarządu Regionu Wielkopolska Południowa NSZZ „Solidarność”.

5 października o godzinie 13.15 w Kościele pw. Opatrzności Bożej w Kaliszu oprawiona została się żałobna msza święta, Pogrzeb miał miejsce na cmentarzu Tynieckim przy ul. Łódzkiej. W uroczystościach pogrzebowych biorą udział liczne delegacje „Solidarności” z całej Polski, a delegacji gdańskiej przewodzi Krzysztof Dośla, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.

jaroslaw_wilner

Rodzina Jarosława Wilnera poprosiła, aby zamiast wieńców lub wiązanek o symboliczny gest, w postaci pojedynczej białej lub czerwonej róży.

Jarosław Wilner, absolwent Akademii Ekonomicznej w Poznaniu był członkiem „S” od 1980 r. Działalność związkową rozpoczynał w firmie, z którą był związany do dzisiaj – Fabryce Wyrobów Ażurowych Haft w Kaliszu – obecnie Fabryce Firanek i Koronek Haft SA, gdzie pełnił funkcję przewodniczącego KZ i skąd był delegatem na WZD Regionu.

Po 13 grudnia 1981 r. współorganizował tajne struktury „S”; od kwietnia 1982 r.  był członkiem Tymczasowego Komitetu Koordynacyjnego „S” Wielkopolska Południowa. Był również redaktorem, drukarzem i kolporterem pism „Społeczeństwu do Przemyślenia”, „Biuletyn Informacyjny TKK” i „Magazyn Polski Walczącej”. Zatrzymywany i skazywany przez kolegium ds. wykroczeń; wielokrotnie nękany rewizjami w domu.

W 1989 r. współorganizował struktury „S” w zakładzie pracy. W latach 1990-2005 był delegatem na WZD Regionu Wielkopolska Płd. i członkiem ZR; od 1992 r. wchodził w skład Rady Krajowego Sekretariatu Przemysłu Lekkiego „S”, od 1992 r. był delegatem na KZD.

W czerwcu po raz kolejny został wybrany szefem ZR Wielkopolska Południowa.

Zdjęcie: KK NSZZ „Solidarność”