Zło dobrem zwyciężaj – sztafeta im. bł. ks. Jerzego Popiełuszki

13 września, po raz dziewiąty, z wielu stron Polski wyruszy Sztafeta im. bł. ks. Jerzego Popiełuszki ku Czci Męczenników Stanu Wojennego – informuje „Tygodnik Solidarność”. W tym roku wydarzenie to wpisuje się w szczególne rocznice – 30. męczeńskiej śmierci kapelana „Solidarności” i  25.  demokratycznych przemian w naszym kraju,  okupionych także tą ofiarą.

Jak co roku sztafeta, zainicjowana przed laty przez Akcję Katolicką Archidiecezji Katowickiej, wyruszy z Katowic i Olsztyna. Pierwszą grupę poprowadzi pomysłodawca imprezy Marian Gruszka, emerytowany górnik, samorządowiec i członek AK, a drugą, olsztyńską Wojciech Ruciński, prezes  Zarządu Akcji Katolickiej Archidiecezji Warmińskiej, wiceprzewodniczący Rady Miasta w Dobrym Mieście. Wśród tegorocznych uczestników będzie również ekipa z diecezji płockiej i radomskiej. W stolicy dołączą reprezentanci archidiecezji warszawskiej.

sztafeta

Z różnych stron Polski do grobu bł. ks. Jerzego Popiełuszki wyruszą pielgrzymi – sportowcy amatorzy, członkowie Akcji Katolickiej, „Solidarności”, młodzież szkolna,  reprezentanci środowisk osób niepełnosprawnych, aby uczcić pamięć kapłana i męczennika za sprawę „Solidarności”.

Sztafeta  jest nie tylko wyrazem hołdu ku czci zamordowanego przez Służbę Bezpieczeństwa PRL kapelana „Solidarności”, ale również lekcją historii, poprzez którą Akcja Katolicka pragnie przypomnieć wszystkich męczenników stanu wojennego – było wśród nich kilku kapłanów.

fot. Tygodniksolidarnosc.com