Zjednoczone dla dobra. Dziś święto spółdzielczości finansowej

„Zjednoczone dla dobra” – pod takim hasłem obchodzony jest tegoroczny Międzynarodowy Dzień Unii Kredytowych, przypadający zawsze w trzeci czwartek października. Na całym świecie unie kredytowe – w Polsce występujące jako spółdzielcze kasy oszczędnościowo-kredytowe – realizują zasady spółdzielczości, stanowiąc przeciwwagę dla banków.

Na świecie istnieje ok. 56 tys. unii kredytowych działających w 101 państwach i zrzeszających ponad 200 mln członków. W Polsce kasy spółdzielcze rozwinęły się na początku lat 90. przy wydatnym wsparciu „Solidarności”. W polskim modelu rozwoju tego sektora finansów połączono rozwiązania zapożyczone od amerykańskich credit unios z tradycjami polskiego przedwojennego ruchu spółdzielczego symbolizowanego przez postać Franciszka Stefczyka.

W Polsce SKOK-i zrzeszają ponad 2 mln członków. W ubiegłym roku przewodniczący Rady Nadzorczej SKOK Grzegorz Bierecki stanął na czele światowego ruchu unii kredytowych jako szef WOCCU (Światowej Rady Unii Kredytowych).