Zjazdowe refleksje delegatów na WZD

Podczas Walnego Zebrania Delegatów Regionu Gdańskiego „Solidarność”, które odbyło się 27 czerwca br. rozmawialiśmy z kilkoma osobami o celach i zadaniach władz Związku w nowej kadencji. Jedną z osób, z która rozmawialiśmy jest Iwona Adamczyk- Rosinka, przewodnicząca KM NSZZ „Solidarność” Pracowników Policji, ABW i SG.

– Priorytetem jest kwestia wynagrodzeń. Tego oczekują nasi członkowie. Często mówi się, że u nas zarabia się dobrze, a to jest bardzo błędny pogląd. Nasze zarobki są zbliżone do najniższej krajowej, a nie do średniej krajowej. 20 proc. pracowników nawet nie ma pensji 2 tys. zł. netto, a 70 proc. otrzymuje niewiele powyżej 2 tys. zł. Reprezentuję pracowników cywilnych, ale my jesteśmy wszędzie: w logistyce, zajmujemy się finansami szeroko rozumianymi, informatyką. Występują też znaczne różnice między wynagrodzeniami, nawet na tych samych stanowiskach. Musimy coś z tym zrobić, ponieważ u nas są masowe odejścia z pracy. Jako Związek chcemy się rozrastać, ale jeśli nie rozwiąże się kwestii płacowych, to nie będzie ludzi do pracy. Pozostałe sprawy jakoś się układają, ale najważniejsza sprawa, to płace, bo ludzie muszą się z czegoś utrzymywać.

(mig)