„Zginęli, abyś Ty mógł żyć godnie”. Tablica upamiętniająca ofiary stanu wojennego w Gdańsku odsłonięta

Antoni Browarczyk, Wacław Kamiński, Piotr Sadowski, Jan Samsonowicz – tablica z nazwiskami ofiar stanu wojennego w Gdańsku została odsłonięta 16 grudnia 2016 r. na murze Stoczni Gdańskiej przy placu Solidarności. Wcześniej odprawiona została msza św. w bazylice św. Brygidy. Te uroczystości zakończyły gdańskie obchody 35 rocznicy wprowadzenia stanu wojennego i 46 rocznicy zbrodni Grudnia 1970.

Zdjęcia: Paweł Glanert

Ostatni akord wyjątkowo bogatego w tym roku programu rocznicowego obu tragicznych grudni na Pomorzu Gdańskim rozpoczął się od zapalenia zniczy przez tablicą upamiętniającą ofiary Grudnia 1970, znajdującą się na siedzibie dawnego Komitetu Wojewódzkiego PZPR w Gdańsku.

Głównym punktem uroczystości była uroczysta msza św. w bazylice św. Brygidy, koncelebrowana przez kilku kapłanów, m.in. proboszcza „kościoła Solidarności” ks. kanonika Ludwika Kowalskiego i ks. Stanisława Płatka. – Nie świętujemy rocznicy obu grudni. Wspominamy te tragiczne wydarzenia, aby stały się dla nas okazją do wspólnej refleksji – podkreślił podczas eucharystii ks. Ludwik Kowalski.

Po mszy św. uczestnicy uroczystości przeszli we wspólnym marszu pamięci pod pomnik Poległych Stoczniowców, który tym razem został podświetlony w biało-czerwone barwy. Tam znicze i wiązanki kwiatów złożyli m.in. wiceprzewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Tadeusz Majchrowicz, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” Krzysztof Dośla, wojewoda pomorski Dariusz Drelich, dyrektor gdańskiego oddziału Instytutu Pamięci Narodowej prof. Mirosław Golon, poseł do Parlamentu Europejskiego Anna Fotyga, dyrektor ECS Basil Kerski. Obecni byli radni Gdańska z PiS, członkowie Stowarzyszenia „Godność”, członkowie Prezydium ZRG NSZZ „S”, związkowcy z wielu organizacji regionu gdańskiego. Licznie stawiły się poczty sztandarowe „S” , m.in. Regionu Gdańskiego, Stoczni Gdańskiej, Gdańskiej Stoczni „Remontowa”, Remontowa Shipbuilding, Stoczni Gdynia, Stoczni Marynarki Wojennej, Portu Gdańsk, Portu Gdynia, SM Polmlek-Maćkowy, GPEC Gdańsk. Szczególnie ważnym akcentem była obecność grupy uczniów i nauczycieli ze Szkoły Podstawowej im. Bohaterów Grudnia ’70 w Łęgowie, objętej patronatem przez gdańską „S”.

Finałem uroczystości było odsłonięcie tablicy z nazwiskami i krótkimi sylwetkami czterech ofiar stanu wojennego w Gdańsku przez członków ich rodzin – mamę i siostrę Antoniego Browarczyka, brata Wacława Kamińskiego i syna Jana Samsonowicza. Tablica poświęcona przez ks. kanonika Ludwika Kowalskiego znajduje się na murze Stoczni Gdańskiej w miejscu, gdzie znajduje się napis „Zginęli, abyś Ty mógł żyć godnie”. Nie wolno nam o tym nigdy zapomnieć.

ACH